Pierś kurczaka w sosie kurkowym: tak pysznej jeszcze nie jedliście!
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka w sosie kurkowym to najlepszy patent na wyśmienity obiad. Delikatne mięso kurzego biustu doskonale czuje się w śmietanowym sosie z leśnymi kurkami. Do tego można go przygotować w mniej niż 30 minut. Nie bez przyczyny to eleganckie danie często znajduje się w karcie restauracyjnych dań...
Pierś kurczaka przyrządza się w oka mgnieniu. Delikatne i kruche mięso filetu drobiowego potrzebuje kilku chwil by się przyrumienić i nie wiele więcej by ugotować się w środku. Jeśli dobrze się przygotujecie, to przyrządzicie to danie w 20 minut.
Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka w sosie z kurkami?
Może to oczywiste, ale warto uzmysłowić sobie, czy mamy wszystko pod ręką, nim zaczniemy gotowanie. Dokładne proporcje wagowe znajdziecie poniżej w przepisie, teraz tylko krótko przypomnę:
- pierś kurczaka, po jednej piersi na osobę, najlepiej gdyby porcja ważyło około 200 g
- świeże kurki, wystarczy 200-300 g
- cebula i czosnek
- natka pietruszki
- wysokiej jakości tłuszcz do smażenia na średnim ogniu: masło klarowane, oliwa, oleje o łagodnym smaku
- tłusta śmietana
- sól i pieprz
Jak przyrządzić pierś kurczaka w sosie kurkowym?
W przygotowaniu smażonej piersi kurczaka w sosie kurkowym nie ma specjalnej filozofii. Liczy się czas i staranność. Podzielę się z wami kilkom wskazówkami, które szalenie utłatwiają życie:
- kurki należy oczyścić, najlepiej miękką szczoteczką, następnie krótko płukać w zimnej wodzie i dobrze osączyć z wilgoci
- mokre grzyby dłużej się smażą, a właściwie gotują na parze; nie chcemy tego; chcemy przyrumienionych kurek, które oddadzą smak śmietanowemu sosowi
- pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną słodkiej papryki; nie nadużywamy przypraw, bo chcemy wydobyć smak kurek
- smażymy na dobrym jakościowo tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle lub łagodnej oliwie
- używamy tłustej śmietany; tłuszcz jest nośnikiem smaku
- smak sosu uzupełni zeszklona na tłuszczu cebula i czosnek, zachodzące podczas smażenia przemiany nadadzą daniu idealny aromat
- całość wykańczamy natką pietruszki, która doskonale współgra ze smakiem kurek
- nie zapomnijcie o czarnym pieprzu, podkreśli słodycz śmietany i uwypukli pikantność leśnych kurek
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju lub oliwy
- 250 g kurek
- 1 cebula, pokrojona w piórka lub posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 200 ml śmietany 30%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczak oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć pierś kurczaka na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
- Na patelnię dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać przebrane, oczyszczone, krótko umyte i osączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut.
- Wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać do sosu zrumienione piersi kurczaka i dusić jeszcze 8-10 minut.
- Na koniec posolić do smaku i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Pierś wyjąć i pokroić w poprzek na kawałki. Polać sosem z kurkami. Podawać z gotowanymi ziemniakami.