Pierś kurczaka w sosie kurkowym: tak pysznej jeszcze nie jedliście!

Pierś kurczaka w sosie kurkowym: tak pysznej jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock.com Filet z piersi kurczaka w śmietanowym sosie kurkowym z młodymi ziemniakami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś kurczaka w sosie kurkowym to najlepszy patent na wyśmienity obiad. Delikatne mięso kurzego biustu doskonale czuje się w śmietanowym sosie z leśnymi kurkami. Do tego można go przygotować w mniej niż 30 minut. Nie bez przyczyny to eleganckie danie często znajduje się w karcie restauracyjnych dań...

Pierś kurczaka przyrządza się w oka mgnieniu. Delikatne i kruche mięso filetu drobiowego potrzebuje kilku chwil by się przyrumienić i nie wiele więcej by ugotować się w środku. Jeśli dobrze się przygotujecie, to przyrządzicie to danie w 20 minut. 

Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka w sosie z kurkami?

Może to oczywiste, ale warto uzmysłowić sobie, czy mamy wszystko pod ręką, nim zaczniemy gotowanie. Dokładne proporcje wagowe znajdziecie poniżej w przepisie, teraz tylko krótko przypomnę:

  • pierś kurczaka, po jednej piersi na osobę, najlepiej gdyby porcja ważyło około 200 g
  • świeże kurki, wystarczy 200-300 g
  • cebula i czosnek
  • natka pietruszki
  • wysokiej jakości tłuszcz do smażenia na średnim ogniu: masło klarowane, oliwa, oleje o łagodnym smaku
  • tłusta śmietana
  • sól i pieprz

Jak przyrządzić pierś kurczaka w sosie kurkowym?

W przygotowaniu smażonej piersi kurczaka w sosie kurkowym nie ma specjalnej filozofii. Liczy się czas i staranność. Podzielę się z wami kilkom wskazówkami, które szalenie utłatwiają życie:

  • kurki należy oczyścić, najlepiej miękką szczoteczką, następnie krótko płukać w zimnej wodzie i dobrze osączyć z wilgoci
  • mokre grzyby dłużej się smażą, a właściwie gotują na parze; nie chcemy tego; chcemy przyrumienionych kurek, które oddadzą smak śmietanowemu sosowi
  • pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną słodkiej papryki; nie nadużywamy przypraw, bo chcemy wydobyć smak kurek
  • smażymy na dobrym jakościowo tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle lub łagodnej oliwie
  • używamy tłustej śmietany; tłuszcz jest nośnikiem smaku
  • smak sosu uzupełni zeszklona na tłuszczu cebula i czosnek, zachodzące podczas smażenia przemiany nadadzą daniu idealny aromat
  • całość wykańczamy natką pietruszki, która doskonale współgra ze smakiem kurek
  • nie zapomnijcie o czarnym pieprzu, podkreśli słodycz śmietany i uwypukli pikantność leśnych kurek

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju lub oliwy
  • 250 g kurek
  • 1 cebula, pokrojona w piórka lub posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczak oprószyć solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć pierś kurczaka na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. 
  • Na patelnię dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać przebrane, oczyszczone, krótko umyte i osączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut.
  • Wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać do sosu zrumienione piersi kurczaka i dusić jeszcze 8-10 minut. 
  • Na koniec posolić do smaku i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki. 
  • Pierś wyjąć i pokroić w poprzek na kawałki. Polać sosem z kurkami. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej