Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym to moje popisowe danie. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Jaki jest najlepszy sos do piersi z kurczaka? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pierś kurczaka pysznie smakuje z kremowym sosem pomidorowym. To danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Nie jest trudne, a przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Oto łatwy i szybki przepis na miękką i aromatyczną pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym.
Czy sos pomidorowy pasuje do piersi z kurczaka?
Sos pomidorowy to jeden z najlepszych dodatków do piersi kurczaka. To bardzo popularne i smaczne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawia, że mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak. W tym przepisie kremowy sos pomidorowy przygotowany jest na bazie wody, passaty pomidorowej i śmietanki o zawartości tłuszczu 30 proc. Wzbogacony jest czerwoną papryką i cebulą oraz przyprawami, które nadają obłędnego smaku i aromatu. Pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym?
Przepis na pełną smaku i aromatu pierś kurczaka w aksamitnym sosie pomidorowym nie jest trudny. Danie nie jest też czasochłonne. Pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy w pół godziny. Potrawę można więc serwować nawet w trakcie zwykłego tygodnia. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie niezbędne składniki są dostępne przez cały rok.
Jak więc przyrządzić miękką i soczystą pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym? To nietrudne zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy pół godziny wolnego czasu, aby cieszyć się znakomitym smakiem tej domowej potrawy.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
- 2. krok – podsmażenie piersi kurczaka na patelni
- 3. krok – podsmażenie cebuli i papryki z przyprawami
- 4. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 5. krok – dodanie piersi kurczaka
Z czym podawać pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym?
Przepis na wyśmienitą pierś kurczaka w kremowym sosie pomidorowym dobrze jest zapisać. To świetny pomysł na rodzinny obiad w tygodniu i od święta. Danie jest sycące, ale można serwować je z różnymi dodatkami. Najprostszym dodatkiem są ziemniaki z wody lub pieczone. Sprawdzi się ryż lub makaron. Idealnym uzupełnieniem takiego obiadu są domowe surówki.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Wsypać mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Doprawić mieloną słodką papryką, przyprawą gyros i czosnkiem granulowanym. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wodę wymieszać ze śmietanką i passatą pomidorową. Wlać na patelnię i wymieszać. Zagotować.
- Dodać podsmażonego kurczaka i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz soczystą surówką.