Pierś kurczaka w cieście śmietanowym. Soczysta, że palce lizać!
2021-11-09
łatwy
30 min
4
Pieś kurczaka usmażona w cieście śmietanowym jest wyjątkowo soczysta i pyszna. To inny wariant dobrze znanych nam sznycli z piersi kurczaka smażonych w cieście naleśnikowym. Jednak moim zdaniem ten przepis na pierś z kurczaka jest dużo lepszy. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 500 g sznycli z filetu piersi kurczaka
- 2 jajka M
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- sól do smaku
- olej roślinny - do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle z filetu drobiowego lekko rozbij tłuczkiem do mięsa lub spłaszcz uderzając dnem ciężkiej patelni. Rozbite kotlety przypraw solą.
- Wymieszaj rozmącone jajka ze śmietaną i mieszanką suszonych ziół. Dodaj połowę porcji mąki i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i otaczać łyżkę, nie skapując z niej od razu. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Sznycle obtaczaj w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 2-3 minut z każdej strony lub do zrumienienia.
- Kotlety z piersi kurczaka smażone w cieście śmietanowym podawaj z ryżem, gotowanymi warzywami lub puree ziemniaczanym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne