Pierś kurczaka w cieście śmietanowym. Soczysta, że palce lizać!

Pierś kurczaka w cieście śmietanowym: soczysta, że palce lizać!
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka smażona w cieście śmietanowym podana z ryżem z warzywami
łatwy
30 min
4

Pieś kurczaka usmażona w cieście śmietanowym jest wyjątkowo soczysta i pyszna. To inny wariant dobrze znanych nam sznycli z piersi kurczaka smażonych w cieście naleśnikowym. Jednak moim zdaniem ten przepis na pierś z kurczaka jest dużo lepszy. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 500 g sznycli z filetu piersi kurczaka
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • sól do smaku
  • olej roślinny - do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle z filetu drobiowego lekko rozbij tłuczkiem do mięsa lub spłaszcz uderzając dnem ciężkiej patelni. Rozbite kotlety przypraw solą. 
  • Wymieszaj rozmącone jajka ze śmietaną i mieszanką suszonych ziół. Dodaj połowę porcji mąki i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i otaczać łyżkę, nie skapując z niej od razu. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. 
  • Sznycle obtaczaj w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 2-3 minut z każdej strony lub do zrumienienia.
  • Kotlety z piersi kurczaka smażone w cieście śmietanowym podawaj z ryżem, gotowanymi warzywami lub puree ziemniaczanym. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej