Pierś kurczaka w cieście francuskim

2021-03-30
Daria
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Pierś z kurczaka w cieście francuskim zmienia dobrze znany nam filet z piersi w wykwintne, odświętne danie.
średni
60 min
4

Wyśmienity przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim, który zaczaruje kubki smakowe każdego wielbiciela dań z drobiu. Idealny pomysł na obiad z filetem z kurczaka w roli głównej, jednak w niecodziennym, wykwintnym wydaniu.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 sztuki ciasta francuskiego
  • 10 dag sera żółtego
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 1 cebula dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szczypty bazylii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta ostrej papryki mielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj oliwę z czosnkiem, cytryną, musztardą, pieprzem i solą.
  • Pierś przetnij na dwie części. Natrzyj je przygotowaną wcześniej marynatą i włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Umyj szpinak i odsącz go.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę oraz szpinak. Dołóż czosnek oraz dopraw do smaku. Tak przygotowany sos smaż przez ok. 4-5 minut.
  • Wyjmij piersi z marynaty i natnij w górnej części na całej długości kieszonkę. Następnie napełnij pierś szpinakiem i przykryj plastrami żółtego sera.
  • Na każdy płat piersi połóż przycięty kawałek ciasta francuskiego i zawiń (tak jak na chałkę).
  • Przygotowane piersi połóż na blachę. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Daria