Pierś kurczaka w cieście francuskim
2021-03-30
średni
60 min
4
Wyśmienity przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim, który zaczaruje kubki smakowe każdego wielbiciela dań z drobiu. Idealny pomysł na obiad z filetem z kurczaka w roli głównej, jednak w niecodziennym, wykwintnym wydaniu.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 2 sztuki ciasta francuskiego
- 10 dag sera żółtego
- 30 dag świeżego szpinaku
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 3 szczypty bazylii
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu czarnego
- Szczypta ostrej papryki mielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj oliwę z czosnkiem, cytryną, musztardą, pieprzem i solą.
- Pierś przetnij na dwie części. Natrzyj je przygotowaną wcześniej marynatą i włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
- Umyj szpinak i odsącz go.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę oraz szpinak. Dołóż czosnek oraz dopraw do smaku. Tak przygotowany sos smaż przez ok. 4-5 minut.
- Wyjmij piersi z marynaty i natnij w górnej części na całej długości kieszonkę. Następnie napełnij pierś szpinakiem i przykryj plastrami żółtego sera.
- Na każdy płat piersi połóż przycięty kawałek ciasta francuskiego i zawiń (tak jak na chałkę).
- Przygotowane piersi połóż na blachę. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.