Pierś kurczaka pod pietruszkową kruszonką: przepis na soczysty filet
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pierś kurczaka pod pietruszkową kruszonką to pyszne danie obiadowe. Dzięki kruszonce mięso zachowuje wilgoć. Potrawa jest soczysta i po prostu przepyszna.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i olejem.
- Piersi posolić i popieprzyć, zalać marynatą czosnkowo-cytrynową. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Tartą bułkę wymieszać z natką pietruszki, skórką z cytryny i olejem.
- Pierś kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać kruszonką i piec 20-25 minut.