Pierś kurczaka pod pietruszkową kruszonką: przepis na soczysty filet

2021-03-29
Pierś kurczaka pod pietruszkową kruszonką
Autor: Shutterstock Prosty przepis na soczystą pierś kurczaka
łatwy
40 min
4

Pierś kurczaka pod pietruszkową kruszonką to pyszne danie obiadowe. Dzięki kruszonce mięso zachowuje wilgoć. Potrawa jest soczysta i po prostu przepyszna. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sok  z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i olejem. 
  • Piersi posolić i popieprzyć, zalać marynatą czosnkowo-cytrynową. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  • Tartą bułkę wymieszać z natką pietruszki, skórką z cytryny i olejem. 
  • Pierś kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać kruszonką i piec 20-25 minut.