Pierś kurczaka po włosku: zapiekana jak BRUSCHETTA

Pierś kurczaka po włosku: zapiekana jak BRUSCHETTA
Autor: Shutterstock.com Dwie piersi kurczaka zapieczone z pomidorami i serem mozzarella
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Filet z piersi kurczaka to jedno z najszybszych posiłków kuchni domowej. Jednak w tym przepisie nie chodzi o szybkość. Pierś kurczaka zapiekana po włosku jak bruschetta to łatwy przepis na danie z piekarnika. Zapieczony filet drobiowy jest soczysty i przepyszny! 

Bruschetta to kultowa włoska przekąska. Kromki pieczywa skrapia się oliwą i pokrywa mieszaniną posiekanych pomidorów, bazylii, czosnku i octu balsamicznego. Tak zapieczone grzanki w stylu włoskim smakują obłędnie. Czasem dodaje się do tego świeżej mozzarelli. Dlaczego więc nie odtworzyć tego przepisu w zupełnie innej konfiguracji? Oto pierś kurczaka i aromatyczne pomidory, bazylia, trochę czosnku i kapka octu balsamico oraz trochę tartej mozzarelli. Po zapieczeniu po rostu nie można się oderwać do soszystego mięsa i pysznego topingu

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczka
  • 3 pomidory rzymskie lub inne mięsiste
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii posiekanych
  • 1 ząbek świeżo posiekanego czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki sera mozzarella, startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Pokrój pomidory na małe kawałki wielkości opuszki małego palca. Posiekaj bazylię i czosnek.
  • W dużej misce wymieszać pomidory, bazylię i czosnek z octem. Przypraw sola i pieprzem.
  • Połóż piersi z kurczaka płasko na dnie formy do pieczenia i dopraw solą i pieprzem. Wylej mieszankę pomidorową na wierzch kurczaka, a następnie użyj łopatki, aby równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Posyp serem mozzarella.
  • Piecz na środkowym ruszcie piekarnika przez 35-45 minut lub do momentu.
  • Podawaj póki gorące! Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej