Pierś kurczaka po włosku: zapiekana jak BRUSCHETTA
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Filet z piersi kurczaka to jedno z najszybszych posiłków kuchni domowej. Jednak w tym przepisie nie chodzi o szybkość. Pierś kurczaka zapiekana po włosku jak bruschetta to łatwy przepis na danie z piekarnika. Zapieczony filet drobiowy jest soczysty i przepyszny!
Bruschetta to kultowa włoska przekąska. Kromki pieczywa skrapia się oliwą i pokrywa mieszaniną posiekanych pomidorów, bazylii, czosnku i octu balsamicznego. Tak zapieczone grzanki w stylu włoskim smakują obłędnie. Czasem dodaje się do tego świeżej mozzarelli. Dlaczego więc nie odtworzyć tego przepisu w zupełnie innej konfiguracji? Oto pierś kurczaka i aromatyczne pomidory, bazylia, trochę czosnku i kapka octu balsamico oraz trochę tartej mozzarelli. Po zapieczeniu po rostu nie można się oderwać do soszystego mięsa i pysznego topingu.
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczka
- 3 pomidory rzymskie lub inne mięsiste
- 2 łyżki świeżych liści bazylii posiekanych
- 1 ząbek świeżo posiekanego czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 szklanki sera mozzarella, startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Pokrój pomidory na małe kawałki wielkości opuszki małego palca. Posiekaj bazylię i czosnek.
- W dużej misce wymieszać pomidory, bazylię i czosnek z octem. Przypraw sola i pieprzem.
- Połóż piersi z kurczaka płasko na dnie formy do pieczenia i dopraw solą i pieprzem. Wylej mieszankę pomidorową na wierzch kurczaka, a następnie użyj łopatki, aby równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Posyp serem mozzarella.
- Piecz na środkowym ruszcie piekarnika przez 35-45 minut lub do momentu.
- Podawaj póki gorące! Smacznego!