Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym dedykowana jest dorosłym smakoszom. Wszystkim tym którzy lubią pikantne potrawy. Aromatyczny sos porwie wasze kubki smakowe wprost do kulinarnego raju. Soczyste mięso i genialny sos, jedzenie które syci i rozgrzewa. Najlepszy przepis na poprawę nastroju.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oregano suszonego
- 200 ml ajvaru lub innego przecieru z papryki
- 200 ml sosu pomidorowego
- 2 papryki czerwone, drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryki suszonej lub tyle ile lubicie
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka naciąć w poprzek, robiąc 3-4 nacięcia. Skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Odstawić.
- Rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać drobno posiekaną paprykę i dusić, aż zmięknie.
- Dodać ajvar i sos pomidorowy, smażyć 3-5 minut. Przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Pierś ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem.
- Nacięcia wypełnić gorącym sosem, resztę sosu wylać obok.
- Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190°C.
- Podawać z frytkami lub ryżem.