Pierś kurczaka cytrynowa z grilla
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka świetnie sprawdza się na grillu. Dobrze przed obróbką cieplną jest ją zamarynować. Marynata nie tylko nadaje mięsu smak. Wpływa na jego soczystość i skraca czas grillowania.
SKŁADNIKI
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj i jeżeli jest dość grube, to przetnij je w poprzek, oprósz solą i pieprzem.
- Cytrynę sparz wrzątkiem, przetnij na pół i wyciśnij do miseczki sok, następnie zetrzyj odrobinę skórki i wybierz łyżeczką miąższ.
- Teraz dodaj do cytryny drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę i wymieszaj.
- Przygotowane wcześniej mięso włóż do woreczka plastikowego i wlej cytrynową marynatę.
- Potrząśnij kilka razy i włóż do lodówki na co najmniej 10 minut.
- Piecz mięso na rozgrzanym grillu: około 5 minut z każdej strony (aż pojawią się ciemne paski na każdej ze stron kurczaka).