Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Sos estragonowy wyśmienicie komponuje się z pieczonymi mięsami. Szczególnie dobrze smakuje z filetem z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić sos estragonowy krok po kroku. Podajemy dobry przepis!
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- klarowane masło
- 100 g śmietany
- 4 łyżki stołowe białego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki stołowe świeżego estragonu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Smażymy filety na klarowanym maśle na złoty kolor. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, dalej smażymy na małym ogniu, przekładając co jakiś czas.
- Po 5 minutach smażenia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 100 stopni, a gdy się rozgrzeje, wstawiamy mięso na około 15 minut. Wyjmujemy, gdy już będzie miękkie.
- Odlewamy sos powstały podczas pieczenia do małego garnka. Dolewamy wina i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy bulion i posiekany estragon. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietankę.
- Wstawiamy na gaz i dusimy do połączenia wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w sosjerce do polania mięsa. Do dania pasują gotowane ziemniaki ze świeżym koperkiem i sałata z mieszanych warzyw.