Pieczone taquitos po kubańsku. Przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa
Prosty sposób na aromatyczny obiad w kubańskim stylu? Te przepyszne pieczone taquitos z kurczakiem i serem sprawdzą się idealnie. Pełne smaku, lekko pikantne i z cytrusową nutą - to danie smakuje jak prawdziwe marzenie. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, co będzie ciekawym oderwaniem od rutyny - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.
i
Aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Pieczone taquitos z kurczakiem i serem w kubańskim stylu to danie, które zachwyca nie tylko swoim niesamowitym smakiem, ale również prostota przygotowania. Jest pełne aromatu, a przy okazji delikatnie pikantne z lekko cytrusową nutą.
Meksykański klasyk z kubańską nutą. Tego trzeba spróbować
Same s sobie taquitos ro popularne w Meksyku danie tylu fast food. Z języka hiszpańskiego dosłownie oznaczają one "małe taco". To danie składa się z zawiniętej tortilli kukurydzianej wypełnionej farszem, a następnie smażonej w głębokim tłuszczu lub pieczonej.
My jednak trochę w tym przepisie eksperymentujemy, dodając całości kubańskich klimatów. Jeśli chcemy jeszcze bardziej to podkręcić możemy dodać do farszu szczyptę cynamonu. Ciekawym trikiem będzie również wykorzystanie kurczaka z rosołu, pieczonego lub resztek obiadu - nic się nie zmarnuje!
Z czym podawać taquitos?
Nasze taquitos najlepiej podawać z:
- salsą pomidorową lub mango,
- guacamole,
- kwaśną śmietaną,
- świeżą kolendrą,
- limonką do skropienia.
To danie, które każdy powinien wypróbować!
SKŁADNIKI
- Do farszu kubańskiego:
- 2 szklanki drobno szarpanego kurczaka (ugotowanego lub z pieczonego kurczaka)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki płatków chili lub papryki ostrej
- Sok z 0,5 limonki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do podsmażenia
- Do zwinięcia:
- 12 szt. tortilli kukurydzianych lub pszennych
- 1,5 szklanki tartego sera
- Do podania (opcjonalnie):
- salsa pomidorowa
- guacamole
- kwaśna śmietana
- kolendra
- limonka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę.
- Kiedy zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy kurczaka, kmin, oregano, paprykę wędzoną, chili, kolendrę.
- Wciskamy sok z limonki, sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy.
- Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.
- Na każdą tortillę wykładamy 2 łyżki farszu.
- Dodajemy ser i zwijamy w ciast rulonik.
- Układamy na blaszce, smarujemy olejem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.