Pieczone taquitos po kubańsku. Przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

2025-12-05 13:02

Prosty sposób na aromatyczny obiad w kubańskim stylu? Te przepyszne pieczone taquitos z kurczakiem i serem sprawdzą się idealnie. Pełne smaku, lekko pikantne i z cytrusową nutą - to danie smakuje jak prawdziwe marzenie. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, co będzie ciekawym oderwaniem od rutyny - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.

Pieczone taquitos po kubańsku. Przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

i

Autor: Brent Hofacker/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Pieczone taquitos z kurczakiem i serem w kubańskim stylu to danie, które zachwyca nie tylko swoim niesamowitym smakiem, ale również prostota przygotowania. Jest pełne aromatu, a przy okazji delikatnie pikantne z lekko cytrusową nutą.

Meksykański klasyk z kubańską nutą. Tego trzeba spróbować

Same s sobie taquitos ro popularne w Meksyku danie tylu fast food. Z języka hiszpańskiego dosłownie oznaczają one "małe taco". To danie składa się z zawiniętej tortilli kukurydzianej wypełnionej farszem, a następnie smażonej w głębokim tłuszczu lub pieczonej.

My jednak trochę w tym przepisie eksperymentujemy, dodając całości kubańskich klimatów. Jeśli chcemy jeszcze bardziej to podkręcić możemy dodać do farszu szczyptę cynamonu. Ciekawym trikiem będzie również wykorzystanie kurczaka z rosołu, pieczonego lub resztek obiadu - nic się nie zmarnuje!

Z czym podawać taquitos?

Nasze taquitos najlepiej podawać z:

  • salsą pomidorową lub mango,
  • guacamole,
  • kwaśną śmietaną,
  • świeżą kolendrą,
  • limonką do skropienia.

To danie, które każdy powinien wypróbować!

SKŁADNIKI

  • Do farszu kubańskiego:
  • 2 szklanki drobno szarpanego kurczaka (ugotowanego lub z pieczonego kurczaka)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/4 łyżeczki płatków chili lub papryki ostrej
  • Sok z 0,5 limonki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia
  • Do zwinięcia:
  • 12 szt. tortilli kukurydzianych lub pszennych
  • 1,5 szklanki tartego sera
  • Do podania (opcjonalnie):
  • salsa pomidorowa
  • guacamole
  • kwaśna śmietana
  • kolendra
  • limonka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę.
  • Kiedy zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy kurczaka, kmin, oregano, paprykę wędzoną, chili, kolendrę.
  • Wciskamy sok z limonki, sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy.
  • Doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.
  • Na każdą tortillę wykładamy 2 łyżki farszu.
  • Dodajemy ser i zwijamy w ciast rulonik.
  • Układamy na blaszce, smarujemy olejem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...