Pieczone roladki z piersi kurczaka - przepis na niebo na talerzu

Pieczone roladki z piersi kurczaka - przepis na niebo na talerzu
Autor: Shutterstock Roladki nadziewane salsa verde i serem są po prostu pyszne
łatwy
30 min
4

Pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane serem i pietruszkowym sosem (salsa verde) są soczyste, aromatyczne i po prostu pyszne. Idealne na codzienny obiad, zrobią furorę także od święta.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrów sera
  • duży pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych do panierki (rozdrobnione na mniejsze kawałeczki) albo 1 szklanka bułki tartej
  • ok. 2 łyżki oleju do posmarowania roladek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny zblendować na jednolitą pastę, dodać szczyptę soli. Salsa powinna być wyrazista w smaku.
  • Każdą pierś z kurczaka rozbić między dwoma dużymi arkuszami folii spożywczej na cienkie płaty. Górną folię zdjąć. Posolić i popieprzyć mięso.
  • 1/4 pasty z pietruszki rozetrzeć po mięsie pozostawiając ok. 1,5 cm rantu z każdej strony. Na paście rozłożyć ser.
  • Przy pomocy folii, na której leży filet, zwinąć roladkę. Posolić i popieprzyć ją z wierzchu. Rozdrobnić płatki kukurydziane (corn flakes): włożyć ok. szklankę płatków do woreczka z zamknięciem i przejechać je kilka razy wałkiem do ciasta.
  • Roladki posmarować oliwą i obsypać corn flakesami. Jeśli chcemy by roladki były mniej kaloryczne, opanierować je po prostu w bułce tartej.
  • Tak przygotowane roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej