Pieczone roladki z piersi kurczaka - przepis na niebo na talerzu
2022-05-05
łatwy
30 min
4
Pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane serem i pietruszkowym sosem (salsa verde) są soczyste, aromatyczne i po prostu pyszne. Idealne na codzienny obiad, zrobią furorę także od święta.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 8 plastrów sera
- duży pęczek pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 szklanka płatków kukurydzianych do panierki (rozdrobnione na mniejsze kawałeczki) albo 1 szklanka bułki tartej
- ok. 2 łyżki oleju do posmarowania roladek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny zblendować na jednolitą pastę, dodać szczyptę soli. Salsa powinna być wyrazista w smaku.
- Każdą pierś z kurczaka rozbić między dwoma dużymi arkuszami folii spożywczej na cienkie płaty. Górną folię zdjąć. Posolić i popieprzyć mięso.
- 1/4 pasty z pietruszki rozetrzeć po mięsie pozostawiając ok. 1,5 cm rantu z każdej strony. Na paście rozłożyć ser.
- Przy pomocy folii, na której leży filet, zwinąć roladkę. Posolić i popieprzyć ją z wierzchu. Rozdrobnić płatki kukurydziane (corn flakes): włożyć ok. szklankę płatków do woreczka z zamknięciem i przejechać je kilka razy wałkiem do ciasta.
- Roladki posmarować oliwą i obsypać corn flakesami. Jeśli chcemy by roladki były mniej kaloryczne, opanierować je po prostu w bułce tartej.
- Tak przygotowane roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne