Pieczone kotlety mielone z kapustą - przepis babci Krysi

2019-01-09
Krystyna Sułek
Pieczone kotlety mielone z kapustą - przepis babci Krysi
Autor: Shutterstock Pieczone kotlety mielone z kapustą - przepis babci Krysi
łatwy
20 min
4

Przepis na babcine kotlety mielone razem z kapustą pochodzi z czasów, kiedy samodzielnie mieliło się mięso na kotlety. Oczywiście można użyć gotowego mięsa mielonego, wtedy wystarczy dokładnie wymieszać posiekaną kapustę i cebulę z mięsem. Takie pieczone kotlety mielone są znacznie mniej kaloryczne od smażonych.

Składniki

500 g cielęciny lub wołowiny bez kości

250 g białej kapusty

1 cebula

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajo

sól

pieprz

olej do zapiekania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Dokładnie odcedzić.

Mięso zemleć z cebulą (obraną i pokrojoną) w maszynce, dodać kapustę, posiekaną natkę i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Z masy formować kotlety. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 160oC.

Podawać z ziemniakami i surówką lub warzywami na parze.

Krystyna Sułek