Pieczone fit kotlety drobiowe: łatwe, pyszne, zdrowe

Pieczone fit kotlety drobiowe
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczone kotlety drobiowe są delikatne, soczyste i niskokaloryczne. Takie fit steki łatwo zrobić. Nie obawiajcie się ich wysuszenia. Mamy na to sprytny patent. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka, rozmącone z solą
  • 2 łyżki tartego sera twardego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, utartego w możdzierzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • cytryna pokrojona na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy filet z piersi kurczaka przekroić poziomo na dwie części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni. Wystarczy tylko wyrównać grubość steku. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. 
  • Jajka wymieszać z tartym serem, mąką ziemniaczaną, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulą, rozmarynem i bazylią. 
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na blasze ułożyć kotlety z piersi kurczaka. Każdą przykryć mieszaniną jajek i dodatków. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
  • Wstawić do piekarnik. Piec około 20 minut. Podawać z pieczonymi warzywami i liśćmi sałaty. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej