Pieczone fit kotlety drobiowe: łatwe, pyszne, zdrowe
2021-07-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczone kotlety drobiowe są delikatne, soczyste i niskokaloryczne. Takie fit steki łatwo zrobić. Nie obawiajcie się ich wysuszenia. Mamy na to sprytny patent. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 jajka, rozmącone z solą
- 2 łyżki tartego sera twardego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki rozmarynu, utartego w możdzierzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- cytryna pokrojona na plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy filet z piersi kurczaka przekroić poziomo na dwie części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub dnem ciężkiej patelni. Wystarczy tylko wyrównać grubość steku. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
- Jajka wymieszać z tartym serem, mąką ziemniaczaną, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulą, rozmarynem i bazylią.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blasze ułożyć kotlety z piersi kurczaka. Każdą przykryć mieszaniną jajek i dodatków. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
- Wstawić do piekarnik. Piec około 20 minut. Podawać z pieczonymi warzywami i liśćmi sałaty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne