Pieczone, a smakują jak z grilla. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jadłeś
Dieta bezglutenowa
Grillowany kurczak to jedno z najsmaczniejszych dań z rusztu. Dzięki temu prostemu przepisowi wyśmienite udka kurczaka można jeść przez cały rok, nie czekając na sezon grillowy. Kurczak przyrządzony według tego przepisu jest pyszny i smakuje jak z grilla, a piecze się go w piekarniku. Zobaczcie, jak zrobić soczyste pieczone uda kurczaka jak z grilla.
Pieczone udka jak grilla – składniki
Przyrządzenie tego wyśmienitego dania, w którym główną rolę zagrały uda kurczaka, należy rozpocząć od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Sekretem smaku pieczonego kurczaka jak z grilla są odpowiednio dobrane przyprawy i produkty, które są podstawowymi składnikami marynaty. To właśnie one sprawiają, że mięso zyskuje obłędny aromat i wyborny smak. Jest soczyste i do złudzenia przypomina kurczaka pieczonego na grillu.
Aby upiec w piekarniku doskonałe uda kurczaka przypominające te z grilla, najpierw należy przygotować marynatę do mięsa. Potrzebne są takie składniki jak:
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- słodka papryka
- miód
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić udka kurczaka jak z grilla?
Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka, który smakuje jak pieczony na grillu, jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Trzeba jednak poczekać ze wstawieniem dania do piekarnika, ponieważ kurczak powinien marynować się z przyprawach minimum godzinę. Im dłużej będzie leżakował w marynacie, tym więcej zyska smaku i aromatu.
Jak więc zrobić obłędne udka jak z grilla? Przepis jest łatwy. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a to wyborne danie z piekarnika uda się i oczaruje każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do kurczaka
- 2. krok – natarcie kurczaka marynatą i odstawianie na minimum godzinę do lodówki
- 3. krok – upieczenie udek kurczaka w piekarniku
Jak długo grillować udka z kurczaka w piekarniku?
Soczyste udka kurczaka pieczone w piekarniku, które smakują jak z grilla, piecze się w dwóch etapach. Najpierw mięso przekłada się do formy i piecze przez pół godziny w temperaturze 200 stopni C. Następnie udka skrapia się pozostałą marynatą i ponownie wstawia do piekarnika. Czas pieczenia wynosi 20 minut.
SKŁADNIKI
- 4 uda kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać sos sojowy, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Do miski przełożyć uda kurczaka i dokładnie natrzeć je marynatą.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Strząsnąć nadmiar marynaty z kurczaka. Uda przełożyć do formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć formę i posmarować kurczaka pozostałą marynatą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z batatów oraz chrupiącą surówką.