Pieczone, a smakują jak z grilla. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jadłeś

uda kurczaka jak z grilla
Autor: Shutterstock Odkryj prosty przepis na najlepsze udka kurczaka, które smakują jak z grilla.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Grillowany kurczak to jedno z najsmaczniejszych dań z rusztu. Dzięki temu prostemu przepisowi wyśmienite udka kurczaka można jeść przez cały rok, nie czekając na sezon grillowy. Kurczak przyrządzony według tego przepisu jest pyszny i smakuje jak z grilla, a piecze się go w piekarniku. Zobaczcie, jak zrobić soczyste pieczone uda kurczaka jak z grilla.

Pieczone udka jak grilla – składniki

Przyrządzenie tego wyśmienitego dania, w którym główną rolę zagrały uda kurczaka, należy rozpocząć od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Sekretem smaku pieczonego kurczaka jak z grilla są odpowiednio dobrane przyprawy i produkty, które są podstawowymi składnikami marynaty. To właśnie one sprawiają, że mięso zyskuje obłędny aromat i wyborny smak. Jest soczyste i do złudzenia przypomina kurczaka pieczonego na grillu.

Aby upiec w piekarniku doskonałe uda kurczaka przypominające te z grilla, najpierw należy przygotować marynatę do mięsa. Potrzebne są takie składniki jak:

  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • słodka papryka
  • miód
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić udka kurczaka jak z grilla?

Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka, który smakuje jak pieczony na grillu, jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Trzeba jednak poczekać ze wstawieniem dania do piekarnika, ponieważ kurczak powinien marynować się z przyprawach minimum godzinę. Im dłużej będzie leżakował w marynacie, tym więcej zyska smaku i aromatu.

Jak więc zrobić obłędne udka jak z grilla? Przepis jest łatwy. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a to wyborne danie z piekarnika uda się i oczaruje każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do kurczaka
  • 2. krok – natarcie kurczaka marynatą i odstawianie na minimum godzinę do lodówki
  • 3. krok – upieczenie udek kurczaka w piekarniku

Jak długo grillować udka z kurczaka w piekarniku?

Soczyste udka kurczaka pieczone w piekarniku, które smakują jak z grilla, piecze się w dwóch etapach. Najpierw mięso przekłada się do formy i piecze przez pół godziny w temperaturze 200 stopni C. Następnie udka skrapia się pozostałą marynatą i ponownie wstawia do piekarnika. Czas pieczenia wynosi 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 4 uda kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać sos sojowy, miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  • Do miski przełożyć uda kurczaka i dokładnie natrzeć je marynatą.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Strząsnąć nadmiar marynaty z kurczaka. Uda przełożyć do formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć formę i posmarować kurczaka pozostałą marynatą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z batatów oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej