Pieczona rolada z karkówki - wyborna wędlina na święta!
2022-12-19
łatwy
30 min
4
Pieczona rolada z karkówki nie jest trudna do przygotowania - o ile mamy w domu ostry nóż, pozwalający na rozcięcie mięsa na płat. Za to jej smak powala, bo jest nie tylko soczysta, ale też bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie na ciepło - jako pieczeń i na zimno - jako wędlina.
Galeria: Domowe wędliny na święta
SKŁADNIKI
- 1 - 1,5 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu albo 1/2 łyżeczki suszonego
- 1/2yżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- Do posmarowania z wierzchu:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybrać w sklepie najmniej tłusty kawałek karkówki. Karkówkę naciąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstał prostokąt z mięsa.
- Rozkrojony płat karkówki nakryć folią lub papierem do pieczenia i rozbić tłuczkiem.
- Mięso posmarować musztardą, dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy.
- Roladę zawinąć wzdłuż dłuższego boku i związać sznurkiem albo włożyć do siatki wędliniarskiej.
- Karkówkę posmarować koncentratem, posypać solą, pieprzem i słodką papryką i wetrzeć w nią przyprawy. Zostawić na kilka godzin w lodówce.
- Przed pieczeniem należy roladę obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie wstawić podsmażoną do piekarnika na 1,5 godziny. P
- rzed krojeniem - jeśli zamierzamy mięso jeść na zimno - dobrze schłodzić.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne