Pieczona rolada z karkówki - wyborna wędlina na święta!

Pieczona rolada z karkówki - wyborna wędlina na święta!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pieczona rolada z karkówki nie jest  trudna do przygotowania - o ile mamy w domu ostry nóż, pozwalający na rozcięcie mięsa na płat. Za to jej smak powala, bo jest nie tylko soczysta, ale też bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie na ciepło - jako pieczeń i na zimno - jako wędlina.

Galeria: Domowe wędliny na święta

SKŁADNIKI

  • 1 - 1,5 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu albo 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/2yżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • Do posmarowania z wierzchu:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybrać w sklepie najmniej tłusty kawałek karkówki. Karkówkę naciąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstał prostokąt z mięsa.
  • Rozkrojony płat karkówki nakryć folią lub papierem do pieczenia i rozbić tłuczkiem.
  • Mięso posmarować musztardą, dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy.
  • Roladę zawinąć wzdłuż dłuższego boku i związać sznurkiem albo włożyć do siatki wędliniarskiej.
  • Karkówkę posmarować koncentratem, posypać solą, pieprzem i słodką papryką i wetrzeć w nią przyprawy. Zostawić na kilka godzin w lodówce.
  • Przed pieczeniem należy roladę obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie wstawić podsmażoną do piekarnika na 1,5 godziny. P
  • rzed krojeniem - jeśli zamierzamy mięso jeść na zimno - dobrze schłodzić.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej