Pieczona polędwica wieprzowa z kurkumą - nietypowy przepis na polędwicę
2021-03-29
średni
45 min
4
Zabrakło ci pomysłów na przyrządzenie polędwicy wieprzowej i chciałbyś przyrządzić ją inaczej? Wypróbuj nasz przepis. Pieczona polędwica wieprzowa z kurkumą podana z kaszą kuskus i lekko słodkim i ostrym sosem smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- Mięso:
- 45 dag polędwicy wieprzowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka mielonego kminku
- ¼ łyżeczki soli
- posiekany ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- Kasza:
- szklanka kuskusu
- ½ łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- Sos:
- łyżeczka oliwy z oliwek
- czerwona cebula, pokrojona
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1,5 szklanki świeżej kukurydzy
- ¼ szklanki wody
- łyżeczka ostrej papryki
- 3 pokrojone pomidory
- 1/2 łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj paprykę, kurkumę, kminek, sól i czosnek i natrzyj nimi mięso. Przykryj i odstaw na co najmniej pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
- Przygotuj sos. Podgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek, dodaj cebulę i rodzynki (często mieszaj), a po chwili kukurydzę. Podsmażaj 2 minuty, ciągle mieszając. Dolej ¼ szklanki wody, paprykę, kminek, sól i pomidory. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Przygotuj kuskus, dodając do niego sól i oliwę z oliwek.
- Pokrojoną w plastry polędwicę podawaj z kaszą. Danie polej sosem.