Pieczona polędwica wieprzowa z kurkumą - nietypowy przepis na polędwicę

2021-03-29
MK
Pieczona polędwica wieprzowa z kurkumą - nietypowy przepis na polędwicę
Autor: Shutterstock Pieczoną polędwicę, dla lepszego smaku można obłożyć przyprawami i zesznurować.
średni
45 min
4

Zabrakło ci pomysłów na przyrządzenie polędwicy wieprzowej i chciałbyś przyrządzić ją inaczej? Wypróbuj nasz przepis. Pieczona polędwica wieprzowa z kurkumą podana z kaszą kuskus i lekko słodkim i ostrym sosem smakuje wybornie.

SKŁADNIKI

  • Mięso:
  • 45 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki soli
  • posiekany ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • Kasza:
  • szklanka kuskusu
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Sos:
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • czerwona cebula, pokrojona
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1,5 szklanki świeżej kukurydzy
  • ¼ szklanki wody
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 pokrojone pomidory
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj paprykę, kurkumę, kminek, sól i czosnek i natrzyj nimi mięso. Przykryj i odstaw na co najmniej pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
  • Przygotuj sos. Podgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek, dodaj cebulę i rodzynki (często mieszaj), a po chwili kukurydzę. Podsmażaj 2 minuty, ciągle mieszając. Dolej ¼ szklanki wody, paprykę, kminek, sól i pomidory. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piecz przez 40 minut w piekarniku  rozgrzanym do 200 stopni.
  • Przygotuj kuskus, dodając do niego sól i oliwę z oliwek.
  • Pokrojoną w plastry polędwicę podawaj z kaszą. Danie polej sosem.
MK