Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i malinami: idealny jesienny obiad odświętny
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i późnymi malinami to subtelne danie jesienne. Tak upieczona pierś kurczaka smakuje słodko-kwaśnym aromatem owoców, który tak uwielbiamy. Delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto go przygotować z ostatnimi owocami jagodowymi sezonu. To jest po prostu niebiańsko pyszne!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka, razem około 800 g
- 2 jabłka
- 1 cytryna
- 100 g późnych malin lub malin mrożonych lub jeżyn
- 3 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka dobrze umyć, usunąć gniazda nasienne za pomocą wycinarki. Cytrynę również wyszorować.
- Jabłka i cytrynę pokroić na cienkie plasterki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do masła razem z przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i tymiankiem. Wymieszać.
- Piersi kurczaka osuszyć, naciąć wzdłuż kieszeń. Posmarować masłem z przyprawami na zewnątrz i wewnątrz naciętej kieszeni.
- Do kieszeni włożyć po 2 plasterki jabłka, 1 plasterek cytryny i po kilka malin.
- Nadziane piersi ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w mniejszych naczynkach po 1 na porcję. Pozostałe maliny, plasterki jabłek i cytryn ułożyć obok.
- Piersi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 20-25 minut. Wyjąć piersi, posmarować miodem rozcieńczonym z 1 łyżką wody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.
- Podawać razem z sosem i pieczonymi owcami.