Pieczona pierś kurczaka cytrynowo-ziołowa z fasolką szparagową
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczona pierś kurczaka jest świetnym szybkim posiłkiem i zdrowym białkiem. Można ja przygotować na wiele różnych sposobów. Uwielbiam ten przepis na cytrynowo-ziołową pierś, ponieważ jest łatwy, a filet drobiowy za każdym razem obłędnie soczysty i smaczny!
Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?
Zacznij od zrobienia szybkiej marynaty do kurczaka z soku z cytryny i ziół. Pozostaw tę marynatę przez co najmniej 30 minut lub do 8 godzin. To jest świetne, ponieważ możesz zacząć przygotowania rano i mieć gotowe do pieczenia mięso przed kolacją. Następnie wystarczy umieścić piersi z kurczaka na blasze do pieczenia, ułożyć na wierzchu plasterki cytryny i piec przez około 30 minut. Voila! Udekoruj i ciesz się. To takie proste i przepyszne. Pokochasz to!
Jak zapobiec wysychaniu piersi podczas pieczenia?
Sekretem soczystej pieczonej piersi z kurczaka jest pieczenie jej w wysokiej temperaturze, nagrzewając ją przez krótki czas.
Czy do tego przepisu mogę użyć innych kawałków kurczaka?
Tak. Możesz wykorzystać udka z kurczaka, filety udek kurczaka bez kości, a nawet same podudzia. Musisz dostosować czas gotowania innych kawałków kurczaka, ponieważ ciemne mięso piecze się dłużej.
Czy pieczone plasterki cytryny są jadalne?
Tak. Cytryny nie tylko dodają kurczakowi niesamowitego smaku, ale same w sobie są również smaczne. Zakochasz się w ich intensywnym cytrynowo-słodkim smaku.
Czy można danie przygotować z wyprzedzeniem?
Marynowanego kurczaka można przygotować z 8-godzinnym wyprzedzeniem. Jednak ten rodzaj marynaty i gatunek miesa nie nadają się do zamrażania i rozmrażania, ponieważ spowoduje to wysuszenie fietu o słabszej konsystencji. Ten sam dzień będzie najlepszy.
SKŁADNIKI
- Na pieczoną pierś kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka bez kości bez skóry
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duża cytryna pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- Na pieczoną fasolkę szparagową:
- 800 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść piersi z kurczaka w zamykanej plastikowej torebce o pojemności 3 l. Wlej sok z cytryny, oliwę. Dodaj bazylię, oregano i sól. Wstrząśnij lekko, aby cały kurczak został pokryty marynatą. Odstaw do lodówki na 30 minut lub do 8 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umyj fasolkę. Przytnij końcówki. Olej wymieszaj z czosnkiem przeciśnietym przez praskę.
- W brytfanni ułóż fasolkę. Dodaj olej z czosnkiem oraz sól. Wymieszaj.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na fasolce. Połóż plasterki cytryny na wierzchu.
- Piecz kurczaka przez 25-30 minut.
- Podawaj na gorąco. Udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).