Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami
2021-03-29
średni
270 min
4
Brak pomysłu na elegancki obiad - np. z okazji święta? Proponujemy upiec gęś! Gęsina stopniowo wraca do łask, z czego można się tylko cieszyć. Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami to danie wykwintne i pyszne.
SKŁADNIKI
- 1 gęś (ok. 2 kg)
- gotowa przyprawa do drobiu
- 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
- 5 gruszek pokrojonych w cząstki
- 2 cebule
- 200 g kasztanów jadalnych
- 3 łyżki sznapsu - wódki z gruszki
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z gruszkami, na patelni.
- Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
- Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso przyprawą do drobiu, która nada smak i aromat.
- Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
- Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
- Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.