Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku to świetny pomysł na wykorzystanie dobrego gatunkowo mięsa w nieco inny sposób. Chińczycy bardzo sobie cenią tłuste kawałki wieprzowiny, takiej ka boczek, czy schab karkowy. Są mistrzami w przygotowaniu tego gatunku mięsa. Warto czasem odejść od utartej ścieżki i wypróbować przepis, który w smaku bardzo jest podobny do kuchni polskiej. W ten sposób można przygotować schab karkowy, łopatkę, a nawet boczek.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na marynatę:
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki dżemu z żurawiny lub czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub innej chińskiej mieszanki przypraw
- 1 łyżka oleju
- Na pieczeń:
- 1,3-1,5 kg schabu karkowego lub łopatki wieprzowej
- 2 łyżki miodu płynnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na marynatę zmiksuj razem.
- Mięso przetnij poziomo na 2 tej samej długości grube paski. Przełóż do torebki z suwakiem, wlej marynatę, dobrze zamknij i wymieszaj. Włóż do lodówki na 24 godziny lub co najmniej na 3 godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C.
- Mięso wyjmij z marynaty i przełóż do brytfanny wyposażonej w kratkę. Marynatę zachowaj.
- Wstawi mięso do piekarnika i piecz przez przez 30 minut.
- W tym czasie marynatę przelej do rondelka, dodaj dodatkowy miód i podgrzewaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuje jeszcze 2 minuty, aż do otrzymania syropu.
- Posmaruj pieczeń syropem (najlepiej za pomocą pędzla) i piecz kolejne 30 minut.
- Ponownie posmarują pieczeń marynatą i piecz jeszcze 20 minut. Jeśli glazura się przypala, osłoń ją folią aluminiową, ale na 10 minut przed końcem należy ją zdjąć, aby wierzch ładnie się skarmelizował.
- Po wyłączeniu piekarnika pozostawić karkówkę na 10 minut, aby wchłonęła soki.
- Podawać pieczeń pokrojoną na porcje z gotowanym ryżem i warzywami przygotowanymi na parze.