Pieczeń rzymska z pieczarkami: tania i efektowna
2022-02-21
łatwy
45 min
4
Pieczeń rzymska z pieczarkami to tańsza wersja popularnego klopsa. Ale nie mniej efektowna i równie pyszna. W tej wersji część mięsa zastępujemy pieczarkami, która po usmażeniu są pełne smaku. Dzięki dodatkowi pieczarek pieczeń jest wilgotna i soczysta.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na masę mięsno-pieczarkową:
- 500 g mięsa mielonego zmieszanego
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 surowe jajko rozmiar L
- sól i pieprz do smaku
- Na nadzienie grzybowe:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 150 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego na cienkie plasterki
- olej do posmarowania formy
- forma keksowa o długości 30 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w malakserze.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli.
- Do mielonego mięsa dodaj przesmażone pieczarki z cebulą bułkę tartą, rozmącone jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Pora na nadzienie. Pieczarki pokrój na ćwiartki. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i smaż 2-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odłóż.
- Na patelnię dodaj kolejną 1 łyżkę oleju oraz pokrojoną marchewkę i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Z masy uformuj prostokątny placek, posyp go usmażoną marchewką i cebulą. Na środku ułóż smażone ćwiartki pieczarek.
- Zwiń mięsny placek w rulon.
- Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej plasterkami wędzonego boczku. Plasterki boczku zawiń jeden na drugi na szczycie pieczeni.
- Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 15 minut do przestygnięcia, następnie wyjmij z formy i pokrój na plastry.
5 zasad, jak upiec mięso