Pieczeń rzymska z pieczarkami: tania i efektowna

2022-02-21
Pieczeń rzymska z pieczarkami: tania i efektowna
Autor: Shutterstock Efektowna, a jednocześnie ekonomiczna wersja pieczeni rzymskiej
łatwy
45 min
4

Pieczeń rzymska z pieczarkami to tańsza wersja popularnego klopsa. Ale nie mniej efektowna i równie pyszna. W tej wersji część mięsa zastępujemy pieczarkami, która po usmażeniu są pełne smaku. Dzięki dodatkowi pieczarek pieczeń jest wilgotna i soczysta. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na masę mięsno-pieczarkową:
  • 500 g mięsa mielonego zmieszanego
  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 1 surowe jajko rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • Na nadzienie grzybowe:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • olej do posmarowania formy
  • forma keksowa o długości 30 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w malakserze.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Do mielonego mięsa dodaj przesmażone pieczarki z cebulą bułkę tartą, rozmącone jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Pora na nadzienie. Pieczarki pokrój na ćwiartki. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i smaż 2-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odłóż. 
  • Na patelnię dodaj kolejną 1 łyżkę oleju oraz pokrojoną marchewkę i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Z masy uformuj prostokątny placek, posyp go usmażoną marchewką i cebulą. Na środku ułóż smażone ćwiartki pieczarek.
  • Zwiń mięsny placek w rulon. 
  • Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej plasterkami wędzonego boczku. Plasterki boczku zawiń jeden na drugi na szczycie pieczeni. 
  • Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut. 
  • Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 15 minut do przestygnięcia, następnie wyjmij z formy i pokrój na plastry. 
5 zasad, jak upiec mięso