Pieczeń cielęca z winogronami: pomysł na elegancki obiad
2021-03-29
średni
80 min
4
Zaserwowanie gościom domowej pieczeni jest zawsze w dobrym tonie. Pieczeń cielęca z winogronami udanie łączy smaki wytrawne ze słodkimi. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 kg udźca
- 2 szklanki winogron bez pestek
- ¼ kostki masła
- ¼ szklanki soku wyciśniętego ze świeżych winogron
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Brytfankę posmarować obficie oliwą, ułożyć w niej mięso, na jego wierzchu położyć masło.
- Wstawić brytfankę do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na godzinę. W czasie pieczenia podlewać cielęcinę sokiem z winogron i sosem spod pieczeni.
- Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika mięso posypać winogronami. Po upieczeniu pokroić w plastry.
- Sos nieco odparować w rondelku, aby zgęstniał, i zmiksować.