Papryki faszerowane wołowiną
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na faszerowane papryki z mielonym mięsem i ryżem. Danie warto przygotować będąc na zdrowej, zbilansowanej diecie. Nadziewane papryki z wołowiną i ryżem to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 8 niedużych papryk
- zmielona wołowina z rosołu
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 1/2 opakowania śmietany
- sól
- pieprz
- papryka
- vegeta
- koncentrat lub sok pomidorowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki myjemy, odcinamy wierzchy (zostawiamy) i wydrążamy gniazda nasienne.
- Łączymy wołowinę z ryżem i doprawiamy do smaku.
- Napełniamy masą papryki, ustawiamy pionowo i ściśle w rondelku, przykrywając wierzchami.
- Podlewamy sosem sporządzonym z soku lub rozcieńczonego wodą koncentratu pomidorowego doprawionego vegetą. Dusimy pod przykryciem, aż papryki będą miękkie. Pod koniec doprawiamy sos śmietaną.
- Gotowe faszerowane papryki podajemy z pieczywem udekorowane natką pietruszki.