Papryki faszerowane wołowiną

2021-03-29
papryka nadziewana mięsem i ryże
Autor: thinkstockphotos.com Papryka nadziewana wołowiną i ryżem
łatwy
45 min
4

Przepis na faszerowane papryki z mielonym mięsem i ryżem. Danie warto przygotować będąc na zdrowej, zbilansowanej diecie. Nadziewane papryki z wołowiną  i ryżem to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 8 niedużych papryk
  • zmielona wołowina z rosołu
  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1/2 opakowania śmietany
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • vegeta
  • koncentrat lub sok pomidorowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki myjemy, odcinamy wierzchy (zostawiamy) i wydrążamy gniazda nasienne.
  • Łączymy wołowinę z ryżem i doprawiamy do smaku.
  • Napełniamy masą papryki, ustawiamy pionowo i ściśle w rondelku, przykrywając wierzchami.
  • Podlewamy sosem sporządzonym z soku lub rozcieńczonego wodą koncentratu pomidorowego doprawionego vegetą. Dusimy pod przykryciem, aż papryki będą miękkie. Pod koniec doprawiamy sos śmietaną.
  • Gotowe faszerowane papryki podajemy z pieczywem udekorowane natką pietruszki.