Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis
2021-07-27
łatwy
0 min
4
Paprykarz z żołądków drobiowych to smaczny gulasz idealnie pasujący do ryżu lub kaszy. To także oszczędny przepis, ponieważ żołądki są nieco tańsze od innych kawałków filetu drobiowego. W przepisie można wykorzystać żołądki kurze lub indycze, a nawet kacze (ale te są już nieco droższe). Potrawa jest dość pikantna, od was zależy ile dodacie ostrych papryczek i czy w ogóle będziecie chcieli ich użyć.
SKŁADNIKI
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2-4 papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Żołądki wyjąć i przestudzić. Wywar zachować. Żołądki pokroić w paseczki lub na kawałki.
- Cebule pokroić w piórka. Marchewkę, paprykę i papryczki w kostkę. Czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone żołądki i smażyć 2-4 minuty.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać paprykę słodką i ostrą przesmażyć. Na koniec dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Wlać 1,5 szklanki wywaru z gotowania żołądków i dusić przez pół godziny.
- Podawać z ryżem lub kaszą.