Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis

Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis
Autor: Shutterstock Rozgrzewające danie w kolorze i w smaku
łatwy
0 min
4

Paprykarz z żołądków drobiowych to smaczny gulasz idealnie pasujący do ryżu lub kaszy. To także oszczędny przepis, ponieważ żołądki są nieco tańsze od innych kawałków filetu drobiowego. W przepisie można wykorzystać żołądki kurze lub indycze, a nawet kacze (ale te są już nieco droższe). Potrawa jest dość pikantna, od was zależy ile dodacie ostrych papryczek i czy w ogóle będziecie chcieli ich użyć. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2-4 papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i gotować do miękkości. Żołądki wyjąć i przestudzić. Wywar zachować. Żołądki pokroić w paseczki lub na kawałki.
  • Cebule pokroić w piórka. Marchewkę, paprykę i papryczki w kostkę. Czosnek posiekać.
  • W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone żołądki i smażyć 2-4 minuty.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać paprykę słodką i ostrą przesmażyć. Na koniec dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego. 
  • Wlać 1,5 szklanki wywaru z gotowania żołądków i dusić przez pół godziny. 
  • Podawać z ryżem lub kaszą. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej