Pałki kurczaka pieczone na młodej kapuście

Pałki kurczaka pieczone na młodej kapuście
Autor: Shutterstock.com Pałki kurczaka na młodej kapuście
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pałki kurczaka pieczone na młodej kapuście to wyśmienite danie obiadowe. Jedno z moich ulubionych. Dlaczego? Bo to dwa dania w jednym. Nie muszę już myśleć o jarzynce na ciepło. Polecam gorąco! 

  • Nadeszła wiosna i chociaż pierwsze młode kapusty są z upraw szklarniowych to warto po nie sięgać częściej. Młoda kapusta jest bardziej delikatna od jesiennej. Jej zielone liście są pełne chlorofilu i innych drogocennych związków.
  • Zielony barwnik (chlorofil) wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i regeneracyjne. Jednym zdaniem wspiera nasz układ odpornościowy. Ponadto poprawia naszą krzepliwość krwi i spowalnia proces starzenia. Jest bardzo silnym antyoksydantem.
  • Wszystkie liściaste warzywa, takie jak młoda kapusta, dzięki zawartości chlorofilu wspierają odchudzanie. Zmniejszają apetyt, wspomagają pracę jelit, chronią florę jelitową. Jedząc młodą kapustę wspomagasz organizm na wielu polach. 

SKŁADNIKI

  • Na pieczone pałki kurczaka: 
  • 8 podudzi z kurczaka (pałek), po 2 na 1 osobę
  • czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku
  • Na młodą kapustę:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć.
  • Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić drobno. Koperek posiekać. 
  • Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć wymieszane warzywa. Wlać bulion.
  • Na kapuście ułożyć pałki kurczaka. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę pod przykryciem. Po upływie godziny zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut do zrumienienia. 
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej