Pałki kurczaka i młode ziemniaki w piekarniku: łatwy przepis na letni obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pałki kurczaka i młode ziemniaki w piekarniku zapiekane na jednej blasze to wspaniały rodzinny posiłek. Ich przygotowanie zajmie ci chwilę. Resztę pracy wykona piekarnik. Oto łatwy przepis na letni obiad! Częstuj się na zdrowie!
Pałki nóżek z kurczaka to doskonały wybór na rodzinne posiłki. Golenie kurczaka są niedrogie w stosunku do innych droższych kawałków mięsa, takich jak piersi z kurczaka bez kości. To także świetna opcją dla dzieci. Pałkę można wziąć do małej rączki i jeść bez używania sztućców.
Pałki kurczaka są idealne na obiad, pikniki, a nawet grilla z sałatką latem lub jako sycące danie z piekarnika w chłodniejszy wieczór.
Jak usunąć skórkę z podudzi z kurczaka?
Nie wszyscy mogą jeść skórkę kurczaka. Jednak niech to nie zniechęci Cię do ich zakupu. Bardzo łatwo jest usunąć skórę i szybko staniesz się profesjonalistą.
Polecam do tego gruby papier kuchenny lub czysty ręcznik kuchenny. Należy chwycić przez papierowy ręcznik brzeg skóry na górnej mięsistej części podudzi. Zsuń trochę skórę w dół nóżki. Chwyć mocno za goleń. Teraz jednym szybkim pociągnięciem ściiągnij skóre z podudzia.
Czy mogę użyć innych kawałków kurczaka?
Krótka odpowiedź brzmi tak, ale nie polecam używania piersi z kurczaka. Udka z kurczaka są o wiele lepszą opcją, pozostają bardziej miękkie i nie rozgotują się, zanim glazura zacznie się złocić i pokryć kawałki kurczaka.
Jakiej musztardy użyć?
Istnieją różne rodzaje musztardy. Najpopularniejszym jest na ogół podstawowa musztarda sarepska lub musztarda dijon. Każda ma inne walory. Osobiście lubię pikantną musztardę sarepską. Jednak do tego przepisu warto dodać nieco musztardy pełnoziarnistej, aby uzyskać lepszy efekt wizualny glazury. Nie ma jednak przymusu. Możesz użyć każdej dobrej musztardy, którą lubisz.
SKŁADNIKI
- 8 podudzi z kurczaka (bez skóry i tłuszczu)
- 800 g młodych ziemniaków przekrojonych na połówki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 60 ml (4 łyżki stołowe) wody (lub bulionu)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C, z termoobiegiem do 200°C, piekarnik gazowy na najwyższy stopień.
- Umieść ziemniaki w misce, zalej wodą. Wstaw do mikrofalówki i gotuj przez 5 minut na najwyższym poziomie. Ziemniaki odcedź i osusz.
- Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i oprósz solą. Wymieszaj.
- Pałki kurczak oprósz solą i pieprzem. Ułóż na ziemniakach.
- W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę, wodę, czosnek oraz paprykę. Otrzymaną mieszaniną polej kurczaka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż kawałki gałązek rozmarynu.
- Piecz w piekarniku przez 40-45 minut, aż kurczak będzie złocisty i upieczony, a ziemniaki będą chrupiące z wierzchu i kremowe w środku.
- Podawaj z sałatkami ze świeżych warzyw.