Ostra wieprzowina w stylu orientalnym - po prostu niebo w gębie!
2021-06-26
łatwy
30 min
4
Ostra wieprzowina w stylu orientalnym to ekonomiczne danie o bogatym smaku. Przygotujesz je łatwo, a rodzina będzie zachwycona. To także inny sposób wykorzystania popularnego schabu wieprzowego.
SKŁADNIKI
- 200 g chudego mięsa wieprzowego (np. polędwica, schab)
- 200 g chińskiego makaronu (ewentualnie można wykorzystać ten z błyskawicznych zupek)
- 2 -3 cebulki dymki
- niewielka czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- chili w proszku
- olej
- do posypania: ziarna sezamu, świeża kolendra lub dymka
- Sos:
- 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 cm świeżego korzenia imbir, startego
- 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki, skropić sokiem z pomarańczy, posypać lekko chili w proszku i odstawić.
- Paprykę pokroić w paski, dymkę w cienkie plasterki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni i na bardzo gorący wrzucić mięso. Mięsa nie mieszać przez co najmniej minutę lub nieco dłużej, by nie puściło wody. Obsmażać przez ok. 2-3 minuty i zdjąć łyżką cedzakową z woka/patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz wsypać dymkę i dodać czosnek, obsmażyć. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią paprykę, obsmażyć.
- Dodać ugotowany makaron i wszystkie zdjęte wcześniej z patelni składniki, wymieszać i wlać przygotowany sos. Smażyć mieszając, aż sos oblepi całość dania. Makaron podawać posypany sezamem lub kolendrą/dymką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne