Orientalny kurczak w sosie imbirowym - aromatyczne danie do przygotowania w 30 minut
2021-07-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Orientalny kurczak w sosie imbirowym to sposób na przeobrażenie zwykłego kurczaka w aromatyczną ucztę w chińskim stylu. Na dodatek danie nie wymaga użycia trudno dostępnych i drogich składników, nie jest też zbyt skomplikowane. Kurczak w sosie imbirowym to eksplozja smaków i aromatów, która zachwyci nie tylko miłośników kuchni orientalnej.
SKŁADNIKI
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 10 g grzybów mun
- olej do smażenia
- 200 g makaronu chińskiego
- 125 ml bulionu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kolendry lub natki pietruszki
- Marynata:
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 45 g świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- do smaku sól i papryka ostra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczkę chili, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Obtoczyć w marynacie i ostawić na pół godziny.
- Marchewkę i obie papryki pokroić w słupki. Grzyby wrzucić na wrzątek. Gotować przez 5 minut. Odcedzić i drobno pokroić.
- Wlać do woka olej. Rozgrzać, a następnie wrzucić kurczaka (bez marynaty). Kiedy się zrumieni, wrzucić marchewkę. Wlać pozostałą marynatę i bulion. Dodać obie papryki i grzyby. Chwilę gotować.
- Makaron zalać wrzątkiem. Kiedy zmięknie, odcedzić.
- Do sosu wsypać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Gotować 2-3 minuty.
- Dodać makaron i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Całość dokładnie wymieszać i podawać.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?