Od kiedy poznałam ten przepis, wątróbkę podaję tylko tak. Te wyśmienite placki zachwycają smakiem
Dieta bezglutenowa
Co dobrego można zrobić z wątróbki? Zwykle serwuje się ją smażoną z cebulą. W tej wersji jest pyszna, ale warto sprawdzić nowy przepis. Smaczne placki z wątróbki zachwycą nie tylko smakiem, ale i bardzo prostym przygotowaniem. Danie świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Oto prosty przepis na placki z wątróbki.
Z czego zrobić placki z wątróbki?
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia chrupiących placków z podrobów, nie jest długa. Znajdują się na niej cztery produkty, dwie przyprawy oraz tłuszcz do smażenia. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg.
Mało kto wie, że wątróbka jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, dlatego powinni ją jeść anemicy. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, która wzmacnia odporność organizmu, dba o wzrok i spowalnia procesy starzenia.
Co więc jest potrzebne, aby usmażyć wyśmienite placki na obiad? Do przygotowania tego szybkiego dania obiadowego należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- wątróbka – drobiowa lub wieprzowa
- jajka
- cebula
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- tłuszcz do smażenia – olej lub smalec
Jak zrobić placki z wątróbki?
Pełne smaku placki z wątróbki to proste i szybkie danie w sam raz na obiad. Aż trudno uwierzyć, że robi się je w tak krótkim czasie. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, a postępując według kolejnych kroków, placki wątróbkowe wyjdą za pierwszym razem. Przyda się blender i patelnia pokryta powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Jak usmażyć pyszne i chrupiące placki z wątróbki? Przepis na to oryginalne danie składa się z kilku łatwych kroków.
- 1. krok – zblendowanie wątróbki z cebulą
- 2. krok – zblendowanie masy z wątróbki z jajkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami
- 3. krok – usmażenie placków z wątróbki na patelni
Jak podawać placki z wątróbki?
Przepis na placki z wątróbki ma same zalety i doskonale odpowiada na pytanie, co zrobić z mielonej wątróbki. Jest prosty i błyskawiczny, a danie zawsze się udaje i pysznie smakuje.
Placki z wątróbki sprawdzą się na obiad. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, można je serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia. To sycące danie można podać ze śmietaną, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Warto posypać je posiekanymi świeżymi ziołami jak koperek czy natka pietruszki. Aby obiad był bardziej sycący, placki z wątróbki można podać z ziemniakami lub kaszą.
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- smalec lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera lub malaksera.
- Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
- Do masy wątróbkowej wsypać mąkę ziemniaczaną i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Krótko zmiksować.
- Na patelni roztopić smalec lub rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje masy i formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.