Obłędny kurczak Nigelli Lawson. Upieczone z papryką i oliwkami nóżki smakują wyśmienicie

Kurczak z oliwkami i papryką
Autor: Shutterstock Kurczak z oliwkami i papryką wg przepisu Nigelli Lawson.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

To danie sprawdza się zawsze. Kurczak Nigelli Lawson jest przepyszny i wygląda bardzo zachęcająco. Aromaty warzyw przenikają do delikatnego mięsa, sprawiając, że smakuje wyjątkowo. Blaszkę ze składnikami przygotujesz w pół godziny, nawet nieco krócej. Resztę załatwi piekarnik.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg elementów z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 pory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100g czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska w płatkach
  • świeżo mielony pierz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki kurczaka ułóż na środku dużego naczynia do zapiekania lub blaszki. 
  • Cytrynę porządnie wyszoruj i sparz, przekrój na pół połóż pomiędzy kawałkami kurczaka.
  • Na mięsie połóż dwie gałązki świeżego rozmarynu, całość odstaw na bok.
  • Pory umyj i pokrój w plastry, papryki oczyść z pestek, pokrój w paski.
  • Oliwki odcedź z zalewy, wymieszaj z porami i papryką. Warzywa ułóż wokół kurczaka.
  • Całość skrop porządnie oliwą z oliwek - zdecydowanie więcej oliwy na warzywa niż na kurczaka.
  • Delikatnie wymieszaj warzywa, aby oliwa dobrze pokryła każdy kawałek. Oprósz całość solą i pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok 1-1,5, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej