Obłędnie smaczny kurczak pieczony z pesto: łatwy sposób na doskonały obiad

To jeden z tych przepisów, który powstał z potrzeby chwili. Chciałam wykorzystać pesto, które sama zrobiłam w dużych ilościach. I tak się narodził obłędnie smaczny kurczak pieczony z pesto. Oto mój sposób na doskonały obiad. Polecam!
Przydatne wskazówki jak upiec kurczaka pesto
Kawałki kurczaka przed przyprawieniem warto dobrze osuszyć. Usuwając wilgoć z powierzchni skóry, mamy pewność że po upieczeniu skórka będzie chrupiąca.
Najczęściej piekę w ten sposób pałki kurczaka, ale można użyć całych nóżek, udek i pałek lub piersi.
Używam domowego pesto, przygotowanego własnoręcznie. Ale warto eksperymentować z każdym rodzajem pesto, nie tylko bazyliowym. W sezonie często robię pesto z naci marchewki. Używam go nie tylko jako sos do makaronu, ale właśnie do pieczenia delikatnego mięsa drobiowego. Wtedy nie dodaję już czosnku, a jedynie rozrzedzam sos z naci oliwą lub olejem.
Można również wykorzystać gotowe pesto ze sklepu. Wybierajcie sprawdzonych producentów.
Wypróbujcie również inne rodzaje pesto:
Pesto z liści czosnku niedźwiedziego
Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów
SKŁADNIKI
- 12 pałek kurczaka lub odpowiednia ilość kawałków kurczaka dla 4 osób
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 6-8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 150 g bazyliowego sosu pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować oliwę, rozdrobnione ząbki czosnku i sos pesto.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, za pomocą pędzla posmarować przygotowanym sosem.
- Okryć folią lub przykryć pokrywką i odstawić na 4 godziny do lodówki, aby mięso przeszło smakiem.
- Wstawić do piekarnika i piec pałki lub pierś kurczaka 30-35 minut w temperaturze 200°C. Całe udka pieczemy 50-60 minut.
- Podawać z cząstkami cytryny i pieczonymi ziemniakami.