Obłędnie smaczny kurczak pieczony z pesto: łatwy sposób na doskonały obiad

Kurczak pieczony z pesto
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pałki kurczaka pieczone z pesto
łatwy
30 min
4

To jeden z tych przepisów, który powstał z potrzeby chwili. Chciałam wykorzystać pesto, które sama zrobiłam w dużych ilościach. I tak się narodził obłędnie smaczny kurczak pieczony z pesto. Oto mój sposób na doskonały obiad. Polecam!

Przydatne wskazówki jak upiec kurczaka pesto

Kawałki kurczaka przed przyprawieniem warto dobrze osuszyć. Usuwając wilgoć z powierzchni skóry, mamy pewność że po upieczeniu skórka będzie chrupiąca.

Najczęściej piekę w ten sposób pałki kurczaka, ale można użyć całych nóżek, udek i pałek lub piersi.

Używam domowego pesto, przygotowanego własnoręcznie. Ale warto eksperymentować z każdym rodzajem pesto, nie tylko bazyliowym. W sezonie często robię pesto z naci marchewki. Używam go nie tylko jako sos do makaronu, ale właśnie do pieczenia delikatnego mięsa drobiowego. Wtedy nie dodaję już czosnku, a jedynie rozrzedzam sos z naci oliwą lub olejem. 

Można również wykorzystać gotowe pesto ze sklepu. Wybierajcie sprawdzonych producentów. 

Wypróbujcie również inne rodzaje pesto:

Pesto z natki pietruszki

Pesto z liści czosnku niedźwiedziego

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

SKŁADNIKI

  • 12 pałek kurczaka lub odpowiednia ilość kawałków kurczaka dla 4 osób
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 6-8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 150 g bazyliowego sosu pesto 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować oliwę, rozdrobnione ząbki czosnku i sos pesto. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, za pomocą pędzla posmarować przygotowanym sosem. 
  • Okryć folią lub przykryć pokrywką i odstawić na 4 godziny do lodówki, aby mięso przeszło smakiem. 
  • Wstawić do piekarnika i piec pałki lub pierś kurczaka 30-35 minut w temperaturze 200°C. Całe udka pieczemy 50-60 minut. 
  • Podawać z cząstkami cytryny i pieczonymi ziemniakami. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej