Sałatka z rukoli z owocem kaki i kozim twarogiem
Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto

Autor Zdjęcia: Mariusz Bykowski
Tradycyjny przepis na pesto można modyfikować
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu, orzeszków sosny, czosnku i soli. Jego walory zdrowotne można wzmocnić dodając do sosu bardzo zdrową nać pietruszki.
Składniki
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki świeżej bazylii
3 łyżki startego sera parmezan
3 łyżki pestek słonecznika
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Z bazylii i pietruszki obrywamy listki, myjemy.
Czosnek obieramy.
Razem z pieprzem, pestkami słonecznika i oliwą wszystkie składniki zmiksować.
Dodajemy parmezan i sól do smaku.
Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem.
Sosu nie podgrzewać ani nie gotować.
Podawać z gorącym makaronem.