Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto

Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto

Autor Zdjęcia: Mariusz Bykowski

Tradycyjny przepis na pesto można modyfikować

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu, orzeszków sosny, czosnku i soli. Jego walory zdrowotne można wzmocnić dodając do sosu bardzo zdrową nać pietruszki.

Składniki

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 3 łyżki świeżej bazylii

  • 3 łyżki startego sera parmezan

  • 3 łyżki pestek słonecznika

  • ząbek czosnku

  • 1/2 szklanki oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z bazylii i pietruszki obrywamy listki, myjemy.

  • Czosnek obieramy.

  • Razem z pieprzem, pestkami słonecznika i oliwą wszystkie składniki zmiksować.

  • Dodajemy parmezan i sól do smaku.

  • Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem.

  • Sosu nie podgrzewać ani nie gotować.

  • Podawać z gorącym makaronem.

 

 

Ocena: 0