Obłędne pulpety mięsne z ricottą. Moc smaku i aromatu w pulpeciku na jeden kęs
2022-09-26
łatwy
60 min
4
Warto poświęcić nieco więcej czasu, aby pyszną masę uformować w malutkie pulpeciki. Takie na jeden, wygodny, komfortowy kęs i delektować się eksplozja smaków w nim zawartych. Dodanie do mięsa ziołowej ricotty, parmezanu i przypraw sprawia, ze klopsiki są wprost naładowane smakami, a do tego mięciutkie i o bardzo przyjemnej strukturze. Dzieło wieńczy znakomity sos marinara, równie prosty, co pyszny.
SKŁADNIKI
- Ricotta ziołowa
- 1 opakowanie ricotty
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
- Pulpety
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko, rozkłócone
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki tartej bułki
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 0,5 szklanki parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- Sos marinara:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 szklanki sosu marinara
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę podsmaż na niewielkie ilości oleju, gdy się zeszkli dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż jeszcze ok 1 minuty, a gdy czosnek zacznie mocno pachnieć zdejmij z ognia i wystudź.
- Ricottę połącz z ziołami w dużej misce, dokładnie wymieszaj.
- Do sera z ziołami dodaj, parmezan, jajko, śmietanę, natkę, tarta bułkę, przyprawy oraz wystudzona cebulę. Wymieszaj.
- Na koniec do masy dodaj oba rodzaje mięsa, wymieszaj ręczni, aż masy się połączą, ale niezbyt długo. Przypraw do smaku.
- Z masy formuj małe pulpeciki, układaj je na tacy lub blaszce i włóż do lodówki na 15 minut.
- W dużej patelni rozgrzej tyle oleju, aby pulpety były w nim zanurzone do połowy.
- Układaj pulpety na rozgrzany olej w sporych odstępach i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano -1-2 minuty z każdej strony.
- Zdejmij pulpety z patelni, wylej nadmiar tłuszczu i do naczynia wlej sos marinara, podgrzej.
- Do ciepłego sosu włóż pulpety, podgrzewaj pod przykryciem ok 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?