Obłędne pulpety mięsne z ricottą. Moc smaku i aromatu w pulpeciku na jeden kęs

Pulpety z ricottą
Autor: Shutterstock Pulpety z ricottą świetnie smakują zanurzone w sosie marinara
łatwy
60 min
4

Warto poświęcić nieco więcej czasu, aby pyszną masę uformować w malutkie pulpeciki. Takie na jeden, wygodny, komfortowy kęs i delektować się eksplozja smaków w nim zawartych. Dodanie do mięsa ziołowej ricotty, parmezanu i przypraw sprawia, ze klopsiki są wprost naładowane smakami, a do tego mięciutkie i o bardzo przyjemnej strukturze. Dzieło wieńczy znakomity sos marinara, równie prosty, co pyszny.

SKŁADNIKI

  • Ricotta ziołowa
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • Pulpety
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 0,5 szklanki parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • Sos marinara:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 szklanki sosu marinara

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę podsmaż na niewielkie ilości oleju, gdy się zeszkli dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smaż jeszcze ok 1 minuty, a gdy czosnek zacznie mocno pachnieć zdejmij z ognia i wystudź.
  • Ricottę połącz z ziołami w dużej misce, dokładnie wymieszaj.
  • Do sera z ziołami dodaj, parmezan, jajko, śmietanę, natkę, tarta bułkę, przyprawy oraz wystudzona cebulę. Wymieszaj.
  • Na koniec do masy dodaj oba rodzaje mięsa, wymieszaj ręczni, aż masy się połączą, ale niezbyt długo. Przypraw do smaku.
  • Z masy formuj małe pulpeciki, układaj je na tacy lub blaszce i włóż do lodówki na 15 minut.
  • W dużej patelni rozgrzej tyle oleju, aby pulpety były w nim zanurzone do połowy.
  • Układaj pulpety na rozgrzany olej w sporych odstępach i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano  -1-2 minuty z każdej strony.
  • Zdejmij pulpety z patelni, wylej nadmiar tłuszczu i do naczynia wlej sos marinara, podgrzej.
  • Do ciepłego sosu włóż pulpety, podgrzewaj pod przykryciem ok 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej