Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sekretnym sosie: łatwy przepis na obfity obiad palce oblizać!

Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sosie
Autor: Shutterstock Soczyste i pyszne nóżki kurczaka zapieczone w genialnym sosie
łatwy
30 min
4

Nóżki kurczaka uwielbiają wszyscy. Warto skorzystać z promocji w sklepach i upiec najsmaczniejsze, najłatwiejsze i najbardziej soczyste udka i pałki. Tak upieczone mięso po prostu rozpływa się w ustach! Palce lizać! Cała tajemnica ich smaku tkwi w genialnym sosie przygotowanym z mieszaniny jogurtu, majonezu i keczupu. Polecam gorąco!

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Dietetyczne kurczaki

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

Dlaczego kurczak piecze się krócej?

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

SKŁADNIKI

  • 6 nóżek kurczaka podzielonych na udka i podudzia
  • sól i pieprz do smaku
  • na specjalny sos do zapiekania:
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Kawałki kurczaka oprósz solą i pieprzem. Przyprawione udka i pałki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W rondelku rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia. Przestudź
  • Do usmażonej cebuli dodaj cukier, keczup, brązowy cukier, majonez i jogurt. Wymieszaj.
  • Przygotowanym sosem polej kawałki kurczaka. Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową.
  • Piecz około 1 godziny lub do chwili, gdy kurczak będzie miękki i upieczony w środku.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej