Niebywale soczyste kotlety mielone: sprytny przepis ze stołówki szkolnej
Soczysty kotlet mielony, makaron i pyszny sos to idealny obiad. Pamiętacie swoje posiłki w stołówce szkolnej? My pamiętamy, a szczególnie przemiłe panie kucharki, które szczodrą ręką polewały kotlet pysznym sosem. Oto sprytny przepis na soczyste i smakowite kotlety ze stołówki szkolnej.
Sprytne patenty na kotlety mielone
W naszych sklepach najczęściej możemy kupić kilka gatunków mięsa mielonego. Dietetyczne mięso z kurczaka lub indyka o niskiej zawartości tłuszczu. Dwa gatunki mięsa wieprzowego. Chude z szynki, które po obróbce cieplnej jest bardziej zwięzłe. Oraz bardziej tłuste mielone mięso z szynki wieprzowej. Wiele osób jest jednak zdania, że najlepsza na kotlety mielone jest mieszanka mięsa wieprzowo-wołowego. Wieprzowina nadaje mieszance soczystość, a wołowina zwięzłość. Można również kupić czyste mięso wołowe przemielone, ale najlepiej spożytkować je na przygotowanie klopsików w sosie pomidorowym lub nas w stylu bolognese.
Kotlety z mięsa mielonego można urozmaicić w interesujący sposób. Na 500 g mięsa z dodatkiem 1 rozmąconego jajka możemy dodać maksymalnie 1 szklankę objętości dodatków takich jak surowe, rozdrobnione warzywa, kasze (praktycznie wszystkie) oraz przyprawy.
Surowe warzywa to cebula, cukinia, dynia, papryka, przesmażona mieszanka marchwi i cebuli.
Kasze dodajemy ugotowane wcześniej i przestudzone. Wypróbujcie miksy z kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej. W przypadku kaszy manny można ją dodać bez gotowania, ze względu na jej właściwości higroskopijne.
Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych to czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, chili, słodka papryka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 4 łyżki stołowe śmietany 18%
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki płatki owsianych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny
- mąka lub tarta bułka do panierowania
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka masła do duszenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Do mielonego mięsa dodać jajko rozmącone ze śmietaną, kaszę manną, płatki owsiane, cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wymieszać, a następnie wyrabiać mięso przez 1-3 minuty.
- Z masy mięsnej uformować owalne kotlety.
- Kotlety panierować w mące (bułce tartej) i smażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienić z obu stron.
- Wszystkie kotlety ułożyć na patelni, podlać niewielką ilością wody, dodać masło, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
- Podawać z makaronem i sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym.