Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ten przepis rodem z Meksyku może być odpowiedzią

2025-02-11
Kinga Goldstein
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ten przepis rodem z Meksyku może być odpowiedzią
Autor: Shutterstock.com Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ten przepis rodem z Meksyku może być odpowiedzią
łatwy
30 min
4

Pyszne danie rodem z Meksyku. Ten pomysł na obiad jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale również szybki i przede wszystkim przepyszny. Z pewnością zasmakuje całej rodzinie, więc warto upewnić się, że mamy wystarczającą ilość na ewentualnie dokładki. Podpowiadamy, jak przygotować przepyszne enchilady z szarpanym kurczakiem.

Kuchnia meksykańska. To danie zachwyci każdego

Enchiladas to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. Jest to sposób na szybki i prosty obiad, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki, które wchodzą w skład dania są możliwe do kupienia przez cały rok. Co więcej, z powodzeniem danie można zmienić na wegetariańskie, wystarczy jedynie pominąć dodatek kurczaka bądź zamienić go na tofu czy coś innego.

Jak przygotować enchiladas? To szybkie i proste

Przygotowanie enchiladas jest bardzo proste wystarczy ugotować i poszarpać kurczaka. Następnie podsmażamy cebulkę oraz czosnek, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.

Następnie dodajemy pomidory w puszce, fasolę i bulion warzywny i mieszamy do połączenia. Dodajemy kurczaka, ser oraz pokrojoną w paski tortillę. Pieczemy pod przykryciem przez około 20 minut.

Następnie zdejmujemy przykrywkę, wierzch sypiemy serem i pieczemy przez kolejne 10 minut. Ser powinien się rozpuścić, a nasza enchilada bulgotać na brzegach. Danie ostawiamy na 5 minut, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami, jak śmietana, awokado czy jalapeno.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 puszki krojonych pomidorów, nie odsączać
  • 1 puszka fasoli pinto, opłukana i odsączona
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 gram ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka
  • 200 gramów rozdrobnionego sera
  • 8 tortilli kukurydzianych, przekrojonych na pół, a następnie pokrojonych w paski
  • Opcjonalne dodatki: śmietana, guacamole lub awokado, kolendra, salsa lub ostry sos, jalapeno.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż zmięknie i stanie się przezroczysta.
  • Dodaj czosnek i podsmażaj przez około 30 sekund.
  • Dodaj kminek, chili w proszku, cebulę w proszku, sól i czarny pieprz i wymieszaj do połączenia.
  • Następnie dodaj pomidory w puszce, fasolę pinto i bulion warzywny.
  • Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Dodać ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka, 100 gramów sera oraz tortillę.
  • Wszystkie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj.
  • Piecz przez około 20 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i posyp wierz serem.
  • Piecz przez kolejne 10 minut.
  • Podawać z wybranymi dodatkami.
Kuchnia meksykańska: Fajita
Kinga Goldstein