Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ten przepis rodem z Meksyku może być odpowiedzią
![Nie wiesz, co zrobić na obiad? Ten przepis rodem z Meksyku może być odpowiedzią](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-5ktA-tS6t-komt_nie-wiesz-co-zrobic-na-obiad-ten-przepis-rodem-z-meksyku-moze-byc-odpowiedzia-664x442.jpg)
Pyszne danie rodem z Meksyku. Ten pomysł na obiad jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale również szybki i przede wszystkim przepyszny. Z pewnością zasmakuje całej rodzinie, więc warto upewnić się, że mamy wystarczającą ilość na ewentualnie dokładki. Podpowiadamy, jak przygotować przepyszne enchilady z szarpanym kurczakiem.
Kuchnia meksykańska. To danie zachwyci każdego
Enchiladas to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. Jest to sposób na szybki i prosty obiad, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki, które wchodzą w skład dania są możliwe do kupienia przez cały rok. Co więcej, z powodzeniem danie można zmienić na wegetariańskie, wystarczy jedynie pominąć dodatek kurczaka bądź zamienić go na tofu czy coś innego.
Jak przygotować enchiladas? To szybkie i proste
Przygotowanie enchiladas jest bardzo proste wystarczy ugotować i poszarpać kurczaka. Następnie podsmażamy cebulkę oraz czosnek, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy pomidory w puszce, fasolę i bulion warzywny i mieszamy do połączenia. Dodajemy kurczaka, ser oraz pokrojoną w paski tortillę. Pieczemy pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie zdejmujemy przykrywkę, wierzch sypiemy serem i pieczemy przez kolejne 10 minut. Ser powinien się rozpuścić, a nasza enchilada bulgotać na brzegach. Danie ostawiamy na 5 minut, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami, jak śmietana, awokado czy jalapeno.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 puszki krojonych pomidorów, nie odsączać
- 1 puszka fasoli pinto, opłukana i odsączona
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 gram ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka
- 200 gramów rozdrobnionego sera
- 8 tortilli kukurydzianych, przekrojonych na pół, a następnie pokrojonych w paski
- Opcjonalne dodatki: śmietana, guacamole lub awokado, kolendra, salsa lub ostry sos, jalapeno.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Dodaj czosnek i podsmażaj przez około 30 sekund.
- Dodaj kminek, chili w proszku, cebulę w proszku, sól i czarny pieprz i wymieszaj do połączenia.
- Następnie dodaj pomidory w puszce, fasolę pinto i bulion warzywny.
- Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Dodać ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka, 100 gramów sera oraz tortillę.
- Wszystkie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj.
- Piecz przez około 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę i posyp wierz serem.
- Piecz przez kolejne 10 minut.
- Podawać z wybranymi dodatkami.