Nie masz pomysłu na obiad? To danie zrobisz raz-dwa i unikniesz bałaganu

Proste i szybkie dania to dla wielu "fabryczne" ustawienie jeśli chodzi o obiady. Często w tygodniu nie mamy czasu stać przy garach, przygotowując wszystko, co może być potrzebne. Dlatego dla wielu osób kluczowa w przepisie będzie właśnie prostota. A fakt, że nie narobimy przy tym bałaganu jest z pewnością dodatkową zaletą.
Pomysł na szybki obiad. To danie sprawdzi się idealnie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem jest niezwykle łatwa do przygotowania i nie zostawia bałaganu - co z pewnością jest jej dodatkowym atutem. Samo w sobie danie jest niezwykle smaczne, w końcu nie można źle wybrać sięgając po ziemniaki i kurczaka.
Dzięki marynacie, nasze danie zyskuje całkiem nowy wymiar. Smak i aromat przenosi się na kolejny poziom i zachwyci wszystkich domowników. Do samego dania można również przygotować majonezowo-śmietanowy sos, dzięki któremu upewnimy się, że nie będzie ono za suche.
Jak przygotować ziemniaki zapiekane z kurczakiem? Wyjdzie każdemu
Jeśli chodzi o przygotowanie, to wystarczy obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Następnie przygotowujemy marynatę łącząc oliwę, przyprawy, czosnek i sok z cytryny. Ziemniaki mieszamy w marynacie, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 20 minut w 230 stopniach. Następnie kroimy kurczaka w kostkę i mieszamy w marynacie. Kiedy minie 20 minut dodajemy go do ziemniaków i pieczemy kolejne 15 minut.
Następnie posypujemy całość serem i zapiekamy przez 5 minut. Danie to jest niezwykle proste, jednak zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 500 gramów fileta z kurczaka
- 500 gram ziemniaków
- 100 gramów tartego sera
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, papryka ostra
- 20 ml soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Do miski dodajemy olej, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy ziemniaki z marynaty do naczynia żaroodpornego.
- Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w 230 stopniach przez 20 minut.
- Kurczaka wkładamy do pozostałej marynaty i dokładnie mieszamy.
- Po 20 minutach ziemniaki wyjmujemy z piekarnika.
- Dodajemy do nich pierś z kurczaka.
- Pieczemy 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy ser i zapiekamy przez 5 minut.