Nie masz pomysłu na obiad? To danie zrobisz raz-dwa i unikniesz bałaganu

2025-02-17
Kinga Goldstein
Nie masz pomysłu na obiad? To danie zrobisz raz-dwa i unikniesz bałaganu
Autor: Shutterstock.com Nie masz pomysłu na obiad? To danie zrobisz raz-dwa i unikniesz bałaganu
łatwy
15 min
4

Proste i szybkie dania to dla wielu "fabryczne" ustawienie jeśli chodzi o obiady. Często w tygodniu nie mamy czasu stać przy garach, przygotowując wszystko, co może być potrzebne. Dlatego dla wielu osób kluczowa w przepisie będzie właśnie prostota. A fakt, że nie narobimy przy tym bałaganu jest z pewnością dodatkową zaletą.

Pomysł na szybki obiad. To danie sprawdzi się idealnie

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem jest niezwykle łatwa do przygotowania i nie zostawia bałaganu - co z pewnością jest jej dodatkowym atutem. Samo w sobie danie jest niezwykle smaczne, w końcu nie można źle wybrać sięgając po ziemniaki i kurczaka.

Dzięki marynacie, nasze danie zyskuje całkiem nowy wymiar. Smak i aromat przenosi się na kolejny poziom i zachwyci wszystkich domowników. Do samego dania można również przygotować majonezowo-śmietanowy sos, dzięki któremu upewnimy się, że nie będzie ono za suche.

Jak przygotować ziemniaki zapiekane z kurczakiem? Wyjdzie każdemu

Jeśli chodzi o przygotowanie, to wystarczy obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Następnie przygotowujemy marynatę łącząc oliwę, przyprawy, czosnek i sok z cytryny. Ziemniaki mieszamy w marynacie, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy 20 minut w 230 stopniach. Następnie kroimy kurczaka w kostkę i mieszamy w marynacie. Kiedy minie 20 minut dodajemy go do ziemniaków i pieczemy kolejne 15 minut.

Następnie posypujemy całość serem i zapiekamy przez 5 minut. Danie to jest niezwykle proste, jednak zasmakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • 500 gramów fileta z kurczaka
  • 500 gram ziemniaków
  • 100 gramów tartego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, papryka ostra
  • 20 ml soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka kroimy w kostkę.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Do miski dodajemy olej, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ziemniaki wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy ziemniaki z marynaty do naczynia żaroodpornego.
  • Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w 230 stopniach przez 20 minut.
  • Kurczaka wkładamy do pozostałej marynaty i dokładnie mieszamy.
  • Po 20 minutach ziemniaki wyjmujemy z piekarnika.
  • Dodajemy do nich pierś z kurczaka.
  • Pieczemy 15 minut.
  • Po tym czasie dodajemy ser i zapiekamy przez 5 minut.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein