Najlepszy gulasz wieprzowy z kolorową papryką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz wieprzowy z kolorową papryką urozmaici nasz monotonny stół. Jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Goryczka sosu przypadnie do gustu dorosłym smakoszom.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowiny (łopatki lub szynki)
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 500 ml piwa jasnego
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić.
- Gdy mięso się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w talarki. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać paprykę pokrojoną w paski, dusić do chwili gdy papryka zmięknie i straci na objętości.
- Dodać przyprawy, wlać piwo i bulion, aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką
- Dusić na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.
- Podawać z kaszą lub kluskami.