Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy to najlepszy pomysł na obiad. Mięso pozostaje soczyste i jest obłędnie pyszne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 udek ze skórą, czyli górna część nóżki kurczaka
- ½ szklanki musztardy Dijon
- ½ szklanki maślanki
- 4 obrane ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżych liści tymianku lub 2 łyżeczki suszonych
- 1 cytryna, tylko skórka z niej starta
- 2 szklanki świeżej bułki tartej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC i umieść ruszt piekarnika na środkowej półce.
- W misce wymieszaj musztardę i maślankę. Do mieszaniny włóż udka kurczaka i wymieszaj tak, aby maślanka z musztardą pokryły mięso.
- Umieść czosnek, listki tymianku, skórkę z cytryny, 1 1/2 do 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczkę pieprzu w malakserze wyposażonym w stalowe ostrze i rozdrabniaj tak długo, aż czosnek zostanie drobno zmielony. Dodaj bułkę tartą i oliwę z oliwek i kilkakrotnie miksuj w trybie pulsacyjnym, aby składniki się połączyły. Wyłóż powstałą kruszonkę na głęboki talerz.
- Zanurz każdy kawałek kurczaka skórą w dół tylko w kruszonce, delikatnie naciskając, aby okruchy przyległy do skórki. Połóż kurczaka na blaszce kruszonką do góry. Wystarczy rękoma docisnąć okruchy do kawałków kurczaka.
- Piecz kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby piecz kolejne pięć minut lub do momentu, aż okruchy się zrumienią. Wyjmij z piecz i pozwól mięsu odpocząć przez 5 do 10 minut przed podaniem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, nie zapominając o świeżych warzywach.