Najlepsza pieczeń z ryżem - smaczna na ciepło i na zimno
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczenie to nasza polska specjalność, robimy je z wielu rodzajów mięs. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza przed świętami, tym razem proponujemy pieczone mięso z ryżem. Taka pieczeń z warzywami i ryżem znacznie urozmaici nasze domowe menu. Na ciepło można ją polać ulubionym sosem i podać na obiad, na zimno pasuje do kanapek.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekać.
- Do miski przełożyć mięso mielone, dodać posiekane natkę pietruszki i szczypior, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym i czarnym, kolendrą i solą.
- Dodać startą marchew, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić. Dosypać wystudzony ryż, wymieszać.
- Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć mięsną masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez godzinę.
- Przed wyjęciem z piekarnika warto nakłuć pieczeń szpikulcem i nacisnąć.
- Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny, pieczeń jest gotowa. Jeżeli jest mętny, trzeba jeszcze podpiec.