Najlepsza pieczeń z ryżem - smaczna na ciepło i na zimno

2021-03-29
Pieczeń z ryżem
Autor: Shutterstock Pieczeń z ryżem to pyszne danie z piekarnika.
łatwy
30 min
4

Pieczenie to nasza polska specjalność, robimy je z wielu rodzajów mięs. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza przed świętami, tym razem proponujemy pieczone mięso z ryżem. Taka pieczeń z warzywami i ryżem znacznie urozmaici nasze domowe menu. Na ciepło można ją polać ulubionym sosem i podać na obiad, na zimno pasuje do kanapek.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekać.
  • Do miski przełożyć mięso mielone, dodać posiekane natkę pietruszki i szczypior, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym i czarnym, kolendrą i solą.
  • Dodać startą marchew, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić. Dosypać wystudzony ryż, wymieszać.
  • Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć mięsną masę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez godzinę.
  • Przed wyjęciem z piekarnika warto nakłuć pieczeń szpikulcem i nacisnąć.
  • Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny, pieczeń jest gotowa. Jeżeli jest mętny, trzeba jeszcze podpiec.