Na Wielkanoc zrób pyszne i soczyste roladki z kurczaka. Pochwałom nie będzie końca
Dieta bezglutenowa
Pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka, w których środku kryje się obłędna niespodzianka, to propozycja na wielkanocny rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem i aromatem, a także zauroczy łatwością przygotowania. To szybki przepis, który można wykorzystać podczas Świąt Wielkanocnych. Przekonajcie się sami i wybierzcie łatwy przepis na rewelacyjne roladki z kurczaka otulone szynką.
Z czym można zrobić roladki z piersi kurczaka?
Smakowite roladki z kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu robi się z prostych składników. Aż trudno uwierzyć, że na liście potrzebnych produktów jest tylko pięć składników i trzy przyprawy. Wszystkie są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.
Aby przyrządzić pyszne i soczyste roladki drobiowe wypełnione smacznymi dodatkami, potrzebne są takie składniki jak:
- pierś kurczaka
- szynka długo dojrzewająca
- ser żółty
- żółta papryka
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i majeranek
Jak zrobić roladki z kurczaka?
Przepis na obłędne roladki z kurczaka w szynce długo dojrzewającej nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga ani długich godzin w kuchni, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym sprawdzonym przepisem danie uda się za pierwszym razem, a podczas wielkanocnego obiadu oczaruje każdego członka rodziny.
Jak więc przygotować pyszne i soczyste roladki z kurczaka na wielkanocny obiad? Zrobienie tego dania jest naprawdę łatwe.
- 1. krok – pokrojenie piersi kurczaka na płaskie kotlety i doprawienie ich
- 2. krok – nafaszerowanie piersi kurczaka serem żółtym i papryką
- 3. krok – zwinięcie kurczaka w roladki i owinięcie szynką długo dojrzewającą
- 4. krok – upieczenie roladek z kurczaka w piekarniku
Jak podawać roladki z kurczaka?
Rewelacyjne roladki z kurczaka otulone aromatyczną szynką długo dojrzewającą to danie, które pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych. Zaletą roladek drobiowych nadzianych serem i papryką jest to, że dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Sprawdzą się więc na obiad i jako przekąska. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na sałacie na dużym talerzu.
Dzięki temu, że pyszne roladki z kurczaka są tak łatwe i szybkie, a składniki łatwo dostępne, można robić je przez cały rok. Sprawdzą się na inne święta czy rodzinne uroczystości. Można przygotować je na niedzielny obiad. Dobrze smakują następnego dnia po odgrzaniu, więc od razu warto zrobić ich więcej.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 1/2 żółtej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka przekroić w poprzek na 2 płaskie kotlety. Lekko rozbić je tłuczkiem.
- Każdy kotlet z piersi kurczaka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na każdym kotlecie ułożyć plaster żółtego sera i kilka pasków żółtej papryki. Zawinąć w roladkę, a następnie owinąć szynką długo dojrzewającą.
- Roladki ułożyć w formie do zapiekania i przykryć folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i dopiekać roladki około 5 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Podawać na wielkanocny obiad i inne okazje.