Na niedzielny obiad czy rodzinną imprezę? Ta pieczeń to prawdziwy szał

Aromatyczne, soczysta i idealna na obiad dla całej rodziny. Pieczeń wołowa z grzybami to niesamowity sposób na smakowity obiad. Świetnie sprawdzi się zarówno na jakąś uroczystość, jak i po prostu na niedzielny obiad. Zachwyć wszystkim tą aromatyczną pieczenią.
Na niedzielny obiad i od święta. Perfekcyjna dla całej rodziny
Pieczeń wołowa nie należy do szybkich i prostych dań. Niestety, będziemy musieli poświęcić jej nieco więcej czasu, jednak każdy moment jest tego całkowicie wart. Cóż... tak naprawdę większość pracy wykona za nas piekarnik, jednak wciąż my nie pozostaniemy bez pracy.
Pieczeń wołowa z grzybami to idealny sposób na niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Nie jest ciężka w przygotowaniu, jednak wygląda zjawiskowo, dzięki czemu nadaje się nawet na ważniejsze imprezy. Mimo to jednak wciąż czuć od niej swojskość i domowe wibracje.
Intensywne smaki w jednym daniu. Zachwyć się tym przepisem
To danie idealnie łączy intensywne smaki mięsa i grzybów, które wcale w sobie nie znikają, a za to wzajemnie się podkreślają. To danie idealnie się sprawdzi w szczególności, teraz kiedy lasy obfitują najróżniejszymi grzybami, które warto wykorzystać.
Do naszej pieczeni możemy podać kaszę gryczaną, kopytka, purée ziemniaczane czy kluski śląskie. A dla tych z nas, którzy wolną wolno dusić, zamiast piec, możemy też naszą pieczeń dusić na małym ogniu przez około 2,5 godzint - wyhdzie niesamowicie miękka.
SKŁADNIKI
- Mięso:
- 1–1,2 kg wołowiny (np. udziec, zrazowa, rostbef)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- Sos grzybowy:
- 300 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyszczamy i osuszamy.
- Nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, musztardą i ziołami.
- Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Na dużej patelni obsmażamy mięso z każdej strony na maśle.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, marchew i grzyby.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i grzyby.
- Zalewamy winem i bulionem.
- Kiedy całość się zagotuje, wlewamy sos do mięsa.
- Pieczemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny w 170 stopniach.
- Co pół godziny najlepiej polewać mięso sosem.
- Po upieczeniu mięso wyjmujemy i odstawiamy.
- Z sosu wyciągami liść laurowy i ziele angielskie.
- Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimniej wodzie.
- Sos zagotowujemy.
- Mięso podajemy pokrojone i polane sosem.