Wołowina pieczona w rękawie. Oto sposób na niezwykle soczystą pieczeń wołową

Wołowina pieczona w rękawie
Autor: Shutterstock Wołowina pieczona w rękawie wychodzi niezwykle soczysta.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Wołowina upieczona w rękawie wychodzi soczysta i miękka. Idealna podania na obiad - w plastrach, z dodatkiem pysznego sosu i ziemniaków z wody lub pokrojenia cieniutko na kanapki. Przygotowanie wołowiny pieczonej w rękawie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości, bo mięso należy wcześniej zamarynować. 

SKŁADNIKI

  • 700 g wołowiny
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu
  • pieprz mielony
  • słodka papryka mielona
  • musztarda
  • (opcjonalnie) 1 gałązka rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W 1 litrze wody rozpuścić sól i cukier, dodać sok z cytryny, liście laurowe i ziarna pieprzu.
  • Do tak przygotowanej marynaty włożyć umyte mięso, aby było całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby obciążyć).
  • Mięso pozostawić zanurzone w solance przez 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć i natrzeć mielonym pieprzem, musztardą. Posypać papryką.
  • Mięso włożyć do rękawa, podlać 1/3 szklanki wody, dodać rozmaryn i czosnek. Rękaw zawiązać i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Gdy woda w rękawie zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 150 st. C.
  • Piec 80-90 minut, po czym wyłączyć piekarnik, ale mięso pozostawić w nim jeszcze na 20 minut. 
  • Jeśli mięso pieczecie pokrojone w plastry, czas pieczenia można skrócić o ok. 20 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej