Wołowina pieczona w rękawie. Oto sposób na niezwykle soczystą pieczeń wołową
2023-01-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Wołowina upieczona w rękawie wychodzi soczysta i miękka. Idealna podania na obiad - w plastrach, z dodatkiem pysznego sosu i ziemniaków z wody lub pokrojenia cieniutko na kanapki. Przygotowanie wołowiny pieczonej w rękawie nie jest trudne, wymaga jednak nieco cierpliwości, bo mięso należy wcześniej zamarynować.
SKŁADNIKI
- 700 g wołowiny
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu
- pieprz mielony
- słodka papryka mielona
- musztarda
- (opcjonalnie) 1 gałązka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W 1 litrze wody rozpuścić sól i cukier, dodać sok z cytryny, liście laurowe i ziarna pieprzu.
- Do tak przygotowanej marynaty włożyć umyte mięso, aby było całkowicie zanurzone ( w razie potrzeby obciążyć).
- Mięso pozostawić zanurzone w solance przez 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć i natrzeć mielonym pieprzem, musztardą. Posypać papryką.
- Mięso włożyć do rękawa, podlać 1/3 szklanki wody, dodać rozmaryn i czosnek. Rękaw zawiązać i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Gdy woda w rękawie zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 150 st. C.
- Piec 80-90 minut, po czym wyłączyć piekarnik, ale mięso pozostawić w nim jeszcze na 20 minut.
- Jeśli mięso pieczecie pokrojone w plastry, czas pieczenia można skrócić o ok. 20 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?