Mostek cielęcy z kasztanami: przepis na wykwintne danie na obiad w karnawale

mostek cielęcy z kasztanami: przepis na wykwintne danie na obiad w karnawale
Autor: Shutterstock Jadalne kasztany - sekret wykwintnych dań
średni
120 min
4

Mostek cielęcy z farszem z kasztanów wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje. 

Polecamy również: Frytki belgijskie, Sałatka makaronowa z krewetkami oraz Karczochy nadziewane jagnięciną

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

SKŁADNIKI

  • 2 kg mostka cielęcego
  • 0,5 kg kasztanów jadalnych
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 150 g masła
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • koniak
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłucz, osusz. Wytnij kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości.
  • Zagotuj wodę, osól. Gotuj w niej kasztany przez ok. 45 minut.
  • Po tym czasie kasztany osącz z wody i obierz.
  • Wątróbkę, cebulę i natkę posiekaj, posól, popieprz i polej koniakiem.
  • W garnku rozpuść 75 g masła i podsmaż na nim wątróbkę, cebulę i pietruszkę.
  • Posiekaj kasztany na grube kawałki i dodaj do wątróbki i innych składników.
  • Przestudzonym nadzieniem nafaszeruj mostek.
  • Zszyj bawełnianą nicią.
  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Pozostałe masło pokrój na wiórki i wyłóż nim brytfannę.
  • Mostek posól, popieprz i przełóż do naczynia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1,5-2 godzin.
  • Co jakiś czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia.