Moje mielone robię tylko w ten sposób. Rodzina nie chce już jeść innych

2025-03-03
Kinga Goldstein
Moje mielone robię tylko w ten sposób. Rodzina nie chce już jeść innych
Autor: Shutterstock.com Moje mielone robię tylko w ten sposób. Rodzina nie chce już jeść innych
łatwy
25 min
6

Kotlety z mięsa mielonego to z pewnością jeden z tych posiłków, które Polacy wręcz uwielbiają. Jednak wykorzystanie w nich wieprzowiny czy wołowiny sprawia, że są one dość ciężkie. Na szczęśnie jest jeszcze inna opcja. Do ich zrobienia można użyć bowiem mięsa z indyka.

Sposób na lekkostrawne mielone. Wystarczy ta zamiana

Kotlety mielone w lżejszej i zdrowszej wersji? To proste! Wystarczy zamienić mięso wołowe czy wieprzowe na mięso mielone z indyka. Jest ono o wiele delikatniejsze w smaku, przy tym będąc mniej tłuste i bogatsze w białko.

Jest to więc idealna opcja dla osób, które stawiają na zdrowsze jedzenie, ale nie chcą jednak rezygnować z tradycyjnych smaków. Te kotlety są o wiele bardziej lekkostrawne, zachowując jednak swój aromat i soczystość.

Wariacje klasycznych kotletów. Możliwości jest mnóstwo

Nie da się również ukryć, że świetnie komponują się z różnymi przyprawami i dodatkami, oraz że są bardzo uniwersalne - pasują zarówno od obiadu, jak i do kanapki czy burgera. Można również sprawić, że będą jeszcze bardziej dietetyczne. Wystarczy zamienić patelnie na piekarnik czy gotowanie na parze, a zamiast bułki dodać otręby.

Kotlety można również przygotować z dodatkiem marchewki, cukinii, papryki, pieczarek czy z nadzieniem z sera lub szpinaku. Jest to więc niezwykle uniwersalne danie, które można przygotować na całą plejadę różnych sposobów. Wystarczy tylko trochę kreatywności.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zimniej wody
  • 2 jajka
  • 1 starsza bułka
  • bułka tarta tartej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę.
  • Bułkę zalewamy wodą i czekamy, aż rozmięknie.
  • Mięso z indyka przekładamy do miski.
  • Dodajemy przyprawy, majonez, jajka, rozmiękłą bułkę i cebulkę.
  • Dodajemy wodę i wyrabiamy mięso, aż do całkowitego połączenia się składników.
  • Nawilżonymi dłoniami formujemy małe kotleciki.
  • Obtaczamy je w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, aż osiągnąć brązowy kolor.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Kinga Goldstein