Moje mielone robię tylko w ten sposób. Rodzina nie chce już jeść innych

Kotlety z mięsa mielonego to z pewnością jeden z tych posiłków, które Polacy wręcz uwielbiają. Jednak wykorzystanie w nich wieprzowiny czy wołowiny sprawia, że są one dość ciężkie. Na szczęśnie jest jeszcze inna opcja. Do ich zrobienia można użyć bowiem mięsa z indyka.
Sposób na lekkostrawne mielone. Wystarczy ta zamiana
Kotlety mielone w lżejszej i zdrowszej wersji? To proste! Wystarczy zamienić mięso wołowe czy wieprzowe na mięso mielone z indyka. Jest ono o wiele delikatniejsze w smaku, przy tym będąc mniej tłuste i bogatsze w białko.
Jest to więc idealna opcja dla osób, które stawiają na zdrowsze jedzenie, ale nie chcą jednak rezygnować z tradycyjnych smaków. Te kotlety są o wiele bardziej lekkostrawne, zachowując jednak swój aromat i soczystość.
Wariacje klasycznych kotletów. Możliwości jest mnóstwo
Nie da się również ukryć, że świetnie komponują się z różnymi przyprawami i dodatkami, oraz że są bardzo uniwersalne - pasują zarówno od obiadu, jak i do kanapki czy burgera. Można również sprawić, że będą jeszcze bardziej dietetyczne. Wystarczy zamienić patelnie na piekarnik czy gotowanie na parze, a zamiast bułki dodać otręby.
Kotlety można również przygotować z dodatkiem marchewki, cukinii, papryki, pieczarek czy z nadzieniem z sera lub szpinaku. Jest to więc niezwykle uniwersalne danie, które można przygotować na całą plejadę różnych sposobów. Wystarczy tylko trochę kreatywności.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki zimniej wody
- 2 jajka
- 1 starsza bułka
- bułka tarta tartej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę.
- Bułkę zalewamy wodą i czekamy, aż rozmięknie.
- Mięso z indyka przekładamy do miski.
- Dodajemy przyprawy, majonez, jajka, rozmiękłą bułkę i cebulkę.
- Dodajemy wodę i wyrabiamy mięso, aż do całkowitego połączenia się składników.
- Nawilżonymi dłoniami formujemy małe kotleciki.
- Obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanej patelni, aż osiągnąć brązowy kolor.