Miodowo-czosnkowa wieprzowina - pełnia smaku i aromatów
      2022-11-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Miodowo-czosnkowa wieprzowina to danie inspirowane kuchnią koreańską. Pełne smaku, rozgrzewające, aromatyczne i... niedrogie. Z powodzeniem możesz je przygotować z łopatki wieprzowej. Razem z kleistym sosem, który doskonale pasuje do ryżu, podbije podniebienia domowników.
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowiny bez kości, np. łopatki, pokrojonej w równe nieduże kawałki - mogą to być paski lub kostka
 - 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
 - 1/3 szklanki sosu sojowego
 - 1/4 szklanki miodu
 - 1 łyżka posiekanego czosnku
 - 1 łyżeczka oleju sezamowego
 - 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, olej sezamowy i czerwoną paprykę, aż się połączą.
 - Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Dodaj cienko pokrojoną wieprzowinę i szybko smaż przez kilka minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
 - Dodaj sos i zmniejsz ogień do niewielkiego. Pozwól sosowi się zagotować i zgęstnieć przez około 5 minut.
 - Dodaj wieprzowinę do sosu i gotuj jeszcze kilka minut lub do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i pokryta sosem. Sos również nieco gęstnieje po wyłączeniu ognia.
 - Podawaj na ryżu ze świeżą kolendrą i kawałkami limonki.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
    
    
    
    
Zobacz nasze inne przepisy na dania z łopatki wieprzowej