Miodowo-czosnkowa wieprzowina - pełnia smaku i aromatów

Miodowo-czosnkowa wieprzowina -  pełnia smaku i aromatów
Autor: Shutterstock Tak przygotowana wieprzowina idealnie smakuje z ryżem
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Miodowo-czosnkowa wieprzowina to danie inspirowane kuchnią koreańską. Pełne smaku, rozgrzewające, aromatyczne i... niedrogie. Z powodzeniem możesz je przygotować z łopatki wieprzowej. Razem z kleistym sosem, który doskonale pasuje do ryżu, podbije podniebienia domowników.

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowiny bez kości, np. łopatki, pokrojonej w równe nieduże kawałki - mogą to być paski lub kostka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, olej sezamowy i  czerwoną paprykę, aż się połączą.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Dodaj cienko pokrojoną wieprzowinę i szybko smaż przez kilka minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
  • Dodaj sos i zmniejsz ogień do niewielkiego. Pozwól sosowi się zagotować i zgęstnieć przez około 5 minut.
  • Dodaj wieprzowinę do sosu i gotuj jeszcze kilka minut lub do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i pokryta sosem. Sos również nieco gęstnieje po wyłączeniu ognia.
  • Podawaj na ryżu ze świeżą kolendrą i kawałkami limonki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z łopatki wieprzowej

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej