Mięso z rosołu wykorzystaj do farszu. Nadziane papryki podbiją każdy kubek smakowy
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić, żeby nie zmarnować mięsa z rosołu? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten prosty przepis. Papryki faszerowane mięsem z rosołu i kaszą jaglaną to pomysł na pyszny i kolorowy obiad w duchu filozofii zero waste. Danie smakuje obłędnie i jest sycące. To smaczna propozycja na oryginalny obiad dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis na pyszne papryki faszerowane mięsem z rosołu.
Jak przygotować mięso do papryki faszerowanej?
W tym prostym przepisie na papryki faszerowane mięso nie wymaga specjalnego przygotowania. Wykorzystuje się ugotowane w rosole mięso. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszne i aromatyczne danie obiadowe w stylu zero waste. Mięso z rosołu wystarczy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Tak przyrządzonym farszem nadziewa się papryki i zapieka w piekarniku.
Jaki farsz do papryki faszerowanej?
Pyszne papryki przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu nadziane są farszem z mięsa gotowanego w rosole. To główny składnik nadzienia, które dodatkowo wzbogacają inne produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić obłędnie dobre papryki faszerowane mięsem z rosołu? Lista składników jest dość krótka i znajdują się na niej takie produkty jak:
- warzywa – papryki, marchewka, cebula, zielony groszek
- mięso z rosołu
- kasza jaglana
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ile powinny się piec faszerowane papryki?
Pyszne i aromatyczne papryki faszerowane mięsem z rosołu piecze się w piekarniku. Po nadzianiu papryk farszem układa się je w formie do zapiekania i wstawia do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi pół godziny. Po tym czasie papryki nadziane aromatycznym mięsnym farszem są gotowe i można serwować je na obiad w towarzystwie chrupiącej surówki z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z rosołu
- 3 papryki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i widelcem rozdzielić ziarenka. Odstawić.
- Mięso z rosołu drobno posiekać. Przełożyć do kaszy jaglanej.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zielony groszek. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Warzywa wymieszać z kaszą jaglaną i mięsem z rosołu. Doprawić solą i pieprzem.
- Odkroić czubki papryk, tak aby powstały czapeczki.
- Do środka każdej papryki nałożyć porcje farszu i przykryć czapeczką. Papryki ułożyć obok siebie w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.