Mięso z rosołu wykorzystaj do farszu. Nadziane papryki podbiją każdy kubek smakowy

papryki faszerowane mięsem z rosołu
Autor: Shutterstock Zamiast marnować, zrób papryki z mięsem z rosołu. To pyszny obiad w stylu zero waste.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Co można zrobić, żeby nie zmarnować mięsa z rosołu? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten prosty przepis. Papryki faszerowane mięsem z rosołu i kaszą jaglaną to pomysł na pyszny i kolorowy obiad w duchu filozofii zero waste. Danie smakuje obłędnie i jest sycące. To smaczna propozycja na oryginalny obiad dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis na pyszne papryki faszerowane mięsem z rosołu.

Jak przygotować mięso do papryki faszerowanej?

W tym prostym przepisie na papryki faszerowane mięso nie wymaga specjalnego przygotowania. Wykorzystuje się ugotowane w rosole mięso. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszne i aromatyczne danie obiadowe w stylu zero waste. Mięso z rosołu wystarczy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Tak przyrządzonym farszem nadziewa się papryki i zapieka w piekarniku.

Jaki farsz do papryki faszerowanej?

Pyszne papryki przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu nadziane są farszem z mięsa gotowanego w rosole. To główny składnik nadzienia, które dodatkowo wzbogacają inne produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić obłędnie dobre papryki faszerowane mięsem z rosołu? Lista składników jest dość krótka i znajdują się na niej takie produkty jak:

  • warzywa – papryki, marchewka, cebula, zielony groszek
  • mięso z rosołu
  • kasza jaglana
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Ile powinny się piec faszerowane papryki?

Pyszne i aromatyczne papryki faszerowane mięsem z rosołu piecze się w piekarniku. Po nadzianiu papryk farszem układa się je w formie do zapiekania i wstawia do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi pół godziny. Po tym czasie papryki nadziane aromatycznym mięsnym farszem są gotowe i można serwować je na obiad w towarzystwie chrupiącej surówki z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z rosołu
  • 3 papryki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i widelcem rozdzielić ziarenka. Odstawić.
  • Mięso z rosołu drobno posiekać. Przełożyć do kaszy jaglanej.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zielony groszek. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Warzywa wymieszać z kaszą jaglaną i mięsem z rosołu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Odkroić czubki papryk, tak aby powstały czapeczki.
  • Do środka każdej papryki nałożyć porcje farszu i przykryć czapeczką. Papryki ułożyć obok siebie w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
więcej