Mięso tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na amerykański klasyk
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Swiss steak, czyli aromatyczna wołowina duszona w przepysznym i pełnym smaku sosie pomidorowo-warzywnym to idealny pomysł na obiad. To danie cieszy się ogromną popularnością w kuchni amerykańskiej, ale również świetnie sprawdzi się w polskich warunkach. Rozkochaj się w tym aromatycznym klasyku.
Doskonały obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników
Aromatyczna duszona wołowina w sosie warzywno-pomidorowym to idealny sposób na wspaniały obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi nie tylko pełne smaku, ale również niezwykle delikatne i kruche. Całość łączy się w doskonale dobrane danie, które zasmakuje nawet największym niejadkom.
A to wszystko w zaledwie kilku krochach. Choć cała potrawa musi się dusić około dwóch godzin, to nasz wkład w nią pozostaje niewielki. Wystarczy podsmażyć mięso i warzywa, dodać pozostałe składniki, a następnie przykryć i pozwolić, by działa się magia.
Z czym podawać taką wołowinę? Możliwości jest mnóstwo
Wołowinę duszoną w sosie warzywno-pomidorowym możemy podawać z ryżem, kaszą lub purée ziemniaczanym. Warto pamiętać, że im dłużej będziemy dusić mięso, tym bardziej kruche wyjdzie. Ciekawym pomysłem będzie dodanie nieco czerwonego wina do sosu, by nadać mu bogatszy smak.
Przygotuj to danie, by zachwycić swoich najbliższych rozgrzewającym daniem, które wygląda i smakuje niczym z najlepszej restauracji. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować.
SKŁADNIKI
- 800 g wołowiny
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta tymianku i liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm.
- Rozbijamy lekko tłuczkiem.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Podsmażamy mięso z obu stron i odkładamy na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone na kawałki marchew, cebulę i seler oraz posiekany czosnek.
- Kiedy lekko zmiękną, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, bulion, sos Worcestershire i przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy z powrotem mięso do sosu.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny.