Mięsne kąski zapiekane z warzywami i suszoną śliwką - obłędnie pyszne danie z piekarnika

Mięsne kąski pieczone z warzywami i śliwkami
Autor: Shutterstock Mięsne kąski pieczone z warzywami i śliwkami to smaczne danie z jednej blaszki.
łatwy
30 min
4

To danie to ostatnio nasz weekendowy numer jeden. Mięsne kąski zapiekane z warzywami i suszoną śliwką smakują nieziemsko, wyglądają obłędnie, a  do tego nie wymagają zbytniego poświęcenia. Po wstępnej obróbce, która zajmuje nie więcej niż 30 minut, wstawiam blaszkę do piekarnika i po godzince  z małym hakiem wyjmuję z niego niezwykle aromatyczny, pyszny i gotowy obiad 3 w 1: mięsko, ziemniaki i jarzynkę naraz.

SKŁADNIKI

  • 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego
  • olej lub smalec do smażenia
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek dymki lub 4 szalotki
  • garść suszonych śliwek
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • szczypta majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny lub wołowiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Można je podgotować na półtwardo w osolonej wodzie. Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić na nieduże części.
  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki na jeden kęs. Wrzucić na patelnie z mocno rozgrzanym tłuszczem i szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
  • Mięso posolić, oprószyć pieprzem, przyprawą i majerankiem. Do mięsa dodać warzywa i śliwki, również przyprawić. Wierzch skropić olejem lub ułożyć kilka wiórków masła. Składniki można też delikatnie wymieszać.
  • Na wierzch położyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min, aż warzywa i mięso będą miękkie.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej