Mięsne kąski zapiekane z warzywami i suszoną śliwką - obłędnie pyszne danie z piekarnika
2021-05-28
łatwy
30 min
4
To danie to ostatnio nasz weekendowy numer jeden. Mięsne kąski zapiekane z warzywami i suszoną śliwką smakują nieziemsko, wyglądają obłędnie, a do tego nie wymagają zbytniego poświęcenia. Po wstępnej obróbce, która zajmuje nie więcej niż 30 minut, wstawiam blaszkę do piekarnika i po godzince z małym hakiem wyjmuję z niego niezwykle aromatyczny, pyszny i gotowy obiad 3 w 1: mięsko, ziemniaki i jarzynkę naraz.
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego
- olej lub smalec do smażenia
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- pęczek dymki lub 4 szalotki
- garść suszonych śliwek
- 5 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- szczypta majeranku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny lub wołowiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Można je podgotować na półtwardo w osolonej wodzie. Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić na nieduże części.
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki na jeden kęs. Wrzucić na patelnie z mocno rozgrzanym tłuszczem i szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
- Mięso posolić, oprószyć pieprzem, przyprawą i majerankiem. Do mięsa dodać warzywa i śliwki, również przyprawić. Wierzch skropić olejem lub ułożyć kilka wiórków masła. Składniki można też delikatnie wymieszać.
- Na wierzch położyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min, aż warzywa i mięso będą miękkie.
5 zasad, jak upiec mięso