Mielone z oczkiem - przepis na kotlety mielone nadziewane jajkiem i serem

Mielone z oczkiem
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z oczkiem wyglądają bardzo efektownie
łatwy
40 min
4

Mielone z oczkiem to kotlety z mięsa wieprzowego, które kryją w sobie smaczną niespodziankę - żółty ser oraz jajko. Tak przygotowane mielone po przekrojeniu na pół wyglądają niezwykle efektownie, są też bardzo smaczne i niezwykle sycące. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 4 plastry żółtego sera
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo. Obrać.
  • Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką.
  • Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Każde jajko owinąć plasterkiem sera i oblepić masą mięsną.
  • Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na dużej ilości oleju.
Jajka – zdrowie w skorupce

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej