Mielone z oczkiem - przepis na kotlety mielone nadziewane jajkiem i serem
2022-03-09
łatwy
40 min
4
Mielone z oczkiem to kotlety z mięsa wieprzowego, które kryją w sobie smaczną niespodziankę - żółty ser oraz jajko. Tak przygotowane mielone po przekrojeniu na pół wyglądają niezwykle efektownie, są też bardzo smaczne i niezwykle sycące.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 jajka
- 4 plastry żółtego sera
- 0,5 czerstwej bułki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo. Obrać.
- Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką.
- Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- Każde jajko owinąć plasterkiem sera i oblepić masą mięsną.
- Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na dużej ilości oleju.
Jajka – zdrowie w skorupce